Над 600 чугунени колчета сменят "перките от акула" по столичната

...
Над 600 чугунени колчета сменят "перките от акула" по столичната
Коментари Харесай

Близо 53 хил. лева струват новите колчета по Граф Игнатиев

Над 600 чугунени колчета сменят "перките от акула " по столичната улица "Граф Игнатиев ". Височината на едно колче е 63 см. Основата му се закрепва към бетонна плоча под настилката на улицата. Около 70 часа е нужното софтуерно време за стягане на материала към основата, след което може да се инсталира и самото колче. Демонтажът на перките и монтажът на болардите ще отнеме към седмица. Цената на едно колче е 88 лева без Данък добавена стойност. Демонтажът на перките и слагането на основите, на които ще бъдат хванати новите ограничители, ще бъдат осъществени за сметка на строителя, а общината заплаща болардите, чиято цена възлиза близо на 53 хиляди лв..

Както "Банкеръ " писа, премахването на "перките " стартира на 22 август. След поредност от произшествия с потърпевши хора, столичният кмет Йорданка Фандъкова даде обещание рисковите ограничители да бъдат отстранени месеци преди този момент. През март експертният съвет към основния проектант на София взе решение "перките " да бъдат заменени с по този начин наречените боларди.

Последният случай с така наречен перки на акула бе от 20 август. Тогава жена се спъна в ограничителите и падна, след което бе откарана в болница с охлузвания по челюстта. В знак на митинг брачният партньор й Александър Рогачев откъртва няколко ограничителя и ги поставя на трамвайните релси. Полицията го задържа за 24 часа. Рогачев сподели в телевизионно изявление, че не му е повдигнато обвиняване по случая от прокуратурата. Той съобщи, че го викат в Първо РПУ в София на 4 септември и допусна, че може би тогава ще му бъде повдигнато обвиняване. И добави, че е подготвен да понесе всяко наказване, което съдът му дефинира.

Като претекст за откъртването на ограничителите той уточни, че го е направил в положение на афект и е желал да провокира "заспалото българско общество ". "Видях, че жена ми лежи потънала в кръв. Брадичката й беше разцепена. Имаше рани по ръцете и колената ѝ. Внесох я на ръце в магазина. Помолих комшията за един "кози крайник ", тъй като тези неща са сложни за преместване, и ги избутах на трамвайната линия безусловно съзнателно ", сподели още Александър Рогачев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР