Над 60 нови лекарства и терапии се разработват благодарение на

...
Над 60 нови лекарства и терапии се разработват благодарение на
Коментари Харесай

12 000 българи годишно тестват експериментални лекарства

Над 60 нови медикаменти и лечения се създават с помощта на клиничните изследвания. През 2022 година броят на участниците в научни проучвания с света доближава над 1,8 млн. души. В България пациентите, които годишно се включват в клинични изследвания, са към 12 000.

" България е сносно развита страна във връзка с клиничните изследвания и ние сме доста атрактивен пазар във връзка с провеждането им. Страната ни се подрежда на 13-то място по атрактивност за провеждането на тази научна активност. Въпреки разбиранията, че страната е доста обратно по икономическо развиване, във връзка с клиничните изследвания сме доста атрактивен пазар ", разяснява изпълнителният шеф на Pratia България доктор Мартин Костурски пред Bloomberg TV Bulgaria.

Почти всички огромни организации за клинични изследвания към този момент имат в България свои представителства. Нашите регулаторни органи дават положителни интервали за утвърждение на клиничните изследвания. Тези проучвания се организират по едни и същи процедури, без значение в кая част на света са.

" През последните години онкологията заема най-малко 30% от броя на клиничните изследвания и за това най-вече новаторски лечения се появяват там ", посочи доктор Костурски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР