Над 500 души измериха кръвната захар във Военномедицинска академия /ВМА/.

...
Над 500 души измериха кръвната захар във Военномедицинска академия /ВМА/.
Коментари Харесай

Стотици си измериха кръвната захар във ВМА в Деня на борбата с диабета

Над 500 души мериха кръвната захар във Военномедицинска академия /ВМА/. Събитието, в което взеха присъединяване медиците от Клиника по ендокринология и заболявания, се организира по случай Световния ден за битка с диабета .

Денят се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация в отговор на възходящата паника за бъдещето на милионите хора , страдащи от болестта.

Над 700 хиляди българи са наранени от това социалнозначимо заболяване , като огромна част от тях даже не подозират. С цел повишение информираността на жителите и ранното диагностициране на казуса, медиците от болничното заведение годишно провеждат редица профилактични акции .

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната захар , което се дължи на отчасти понижение или нарушено деяние на инсулина (диабет вид 2) или цялостна загуба на продукцията му в организма (диабет вид 1).

От болничното заведение припомнят на пациентите, че навременното лекуване може да понижи затрудненията и усъвършенства качеството на живота на тези, които страдат от болестта.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР