Над 50 средновековни рисунки графити откриха археолозите при проучването на

...
Над 50 средновековни рисунки графити откриха археолозите при проучването на
Коментари Харесай

Археолози откриха в Русокастро графити на 700 години (галерия)

Над 50 средновековни рисунки графити откриха археолозите при изследването на крепостта Русокастро. Те са открити при изследването на водохранилището на замъка и са най-големият масив откриван в днешните български земи от тази ера.

Рисунките се датират отпреди 700 години, огромни са по мярка, доближават до 30 см сдължина и височина 25 см, заяви ръководителят на разкопките и шеф на Бургаския музей Милен Николов:

Представени са благородни елени, турове, разнообразни птици, коне, конници, кораби, кръстове, змии или морски чудовища и даже един октопод. Открит е и едноредов надпис, който сега се разчита. Има изобразени и три кораба, прелестни са! Единият е с весла, мачта с едно платно, което е доста  характерно за западноевропейски транспортен съд именуван по кое време. “

Графитите са изобразени с изострен железен предмет върху мазилката на водохранилището. Те са компактни и заемат един от неговите ъгли. Щерната е построена в края на XIII в., от този момент са и рисунките. Рисунките от Русокастро се явяват най-големият масив в днешните български земи от епохата на развитото Средновековие, описа още Милен Николов:

„ Те са безпределно скъпи, защото отразяват вижданията и духовната просвета на по-обикновените хора. Това не е елитарна просвета, каквато са църквите и монументалните здания от епохата, издигнати от царя и най - висшата аристокрация. Рисунките са отражение на националните, фолклорни показа на локалното население. “

В момента местата с изображенията се укрепват и консервират, с цел да бъдат оптимално предпазени за зимния сезон. Археолозите са подкрепени както от Община Камено, по този начин и от Земеделската кооперация в с. Русокастро. Разкопките на средновековния град са финансирани от Общината и Министерството на културата, и се извършват от Регионален исторически музей – Бургас.
повече може да чуете в звуковия файл: 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР