Над 50 картини от личната си колекция ще подреди режисьорът

...
Над 50 картини от личната си колекция ще подреди режисьорът
Коментари Харесай

Симбиоза от изкуства: Симеон Димитров с изложба и две книги

Над 50 картини от персоналната си сбирка ще подреди режисьорът и почетен жител на Бургас Симеон Димитров на 7 -ми декември /сряда/ в КЦ „ Морско казино ”. Изложбата, в която са селектирани знакови произведения, демонстрира още един слой от многоликия облик на личността на Симеон Димитров - тази на колекционер и познавач на изобразителното изкуство. По време на събитието ще бъдат показани книгите на създателя „ Нарушената естетика ”, издателство „ Изток-Запад ” и „ Преобразяването или Играта да бъдеш друг/а ”. Събитието, проведено от Община Бургас, ще бъде едно вдъхновяващо пътешестване в битието на създателя.

Изложбата „ ПРЕОБРАЗЯВАНЕТО-СЪЩНОСТТА НА ИЗКУСТВОТО ” ще бъде открита от 18.00 часа в зала „ Александър Г. Коджакафалията ". Тя ще покаже живопис, графика и статуя на емблематични български майстори, като Генко Генков, Димитър Буюклиев, Васил Иванов, Красимир Зинин, Любен Диманов, Николай Майсторов, Георги Янев, Петър Пецин, Йордан Петров и други

Акцент в експозицията са и бронзови глави, дело на огромния скулптoр Никола Станчев. Той е един от околните другари на Симеон Димитров, който е част от креативния екип основал документалния филм „ До дъно изпий тишината “, отдаден на Станчев. В лентата Симеон Димитров, правилен на себе си, слага настоящите, само че и безконечни въпроси за критериите, трендовете и духовните прозрения на същинското творчество, като контрапункт на всеобщата просвета.

„ ПРЕОБРАЗЯВАНЕТО е същността на изкуствата. Тази симбиоза на другите изкуствае закодирана в творчеството ми. Не инцидентно представям книгите си измежду моите картини. Това е моят нравствен свят, моето верую, че изкуствата са мостът сред двата свята ”, споделя Симеон Димитров.

Художествените произведения, които ще бъдат изложени за първи път отвън дома на уважавания драматург са селектирани всред над 170 творби от персонална му сбирка. Куратори на изложбата са Кольо Кехайов и Петър Пецин.

Книгата „ Преобразяването или играта да бъдеш друг/а ” е определяна като граматика на артиста. Написана с осведоменост, висок професионализъм и гения на възпитател.

Книгата „ Нарушената естетика ” съдържа девет пиеси за възрастни и деца. Издадена е със съдействието на Община Бургас във връзка 80-годишния празник на създателя, маркиран с поредност от събития.

Специални посетители на креативната вечер ще бъдат Добрина Топалова, актьорите Мария Германова и Стоян Памуков. За музикалната атмосфера ще се погрижи Нина Райхел.

Симеон Димитров е режисьор, драматург, стихотворец, преводач и учител. Като режисьор в Драматичния спектакъл „ Адриана Будевска ”, той слага редица мощни представления, оставили трайни следи в историята на българския спектакъл. Благодарение на него, през 2007 година е основана специалността „ Актьорско майсторство ” в НУМСИ „ Панчо Владигеров ” – авторитетна школа за гении с огромно бъдеще, освен на българската, само че и на международната сцена.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР