Над 4300 цивилни са били евакуирани по хуманитарни коридори в

...
Над 4300 цивилни са били евакуирани по хуманитарни коридори в
Коментари Харесай

Над 4300 цивилни са били евакуирани по хуманитарни коридори в Украйна в понеделник

Над 4300 цивилни са били евакуирани по филантропични коридори в Украйна в понеделник, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, представена от Ройтерс, осведоми Българска телеграфна агенция.

По-рано тя сподели, че за деня са контрактувани девет маршрута са извеждане на мирни жители.

По тях са били евакуирани 4354 цивилни, в това число 556 от Мариупол, посочи нощес Верешчук в Телеграм.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски сподели, че съветските въоръжени сили евентуално са умъртвили десетки хиляди хора в обсадения от тях пристанищен град - изказване, което не е доказано по самостоятелен път.

Ръководителят на провъзгласената от подкрепяните от Русия сепаратисти Донецка национална република Денис Пушилин позволи, че в Мариупол може да са починали над 5 хиляди души, за чиято гибел упрекна украинските управляващи.

Броят на хората, евакуирани от обсадения град, понижава, защото съветските сили са забавили инспекциите преди тръгване, сподели в Телеграм Петро Андрюшченко, асистент на украинския кмет. Според него към 10 хиляди души чакат да бъдат тествани, с цел да може да изоставен Мариупол.

Русия не разрешава украински военни да напущат града дружно с евакуираните цивилни, отбелязва Ройтерс.

Повече от 10 хиляди цивилни са умряли в Мариупол от началото на съветската блокада, съобщи през вчерашния ден по телефона пред Асошиейтед прес кметът на града Вадим Бойченко. Той предизвести, че броят на жертвите може да надвиши 20 хиляди, като добави, че след седмиците на блокада и ограничения улиците са осеяни с трупове.

Ройтерс заяви за непотвърдени медийни информации от през вчерашния ден, че в Мариупол са били употребявани химически оръжия. По-рано украинският президент предизвести за допустима приложимост на химически оръжия от съветска страна.

33 хиляди поданици на Мариупол, който преди войната имаше население от към 450 хиляди индивида, са били " депортирани " в Русия или в следени от сепаратистите региони в Украйна, съобщи украинският омбудсман Людмила Денисова.

В неделя Русия сподели, че е " евакуирала " от Украйна 723 хиляди души, напомня Ройтерс. Според Антон Херашченко, консултант в украинското министерство на вътрешните работи, тези хора са държани в санаториуми и ваканционни лагери и не им се разрешава да се движат свободно, нито да употребяват информационни платформи.

Денисова цитира очевидци, съгласно които бойци от съветската Национална армия и от силите на чеченския началник Рамзан Кадиров правят противозаконни арести, изтезават арестувани и ги екзекутират за изложение на каквато и да било проукраинска позиция.

Руските управляващи не са коментирали никое от цитираните украински изказвания.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР