Над 420 приемни семейства у нас стоят празни, без настанени

...
Над 420 приемни семейства у нас стоят празни, без настанени
Коментари Харесай

Над 1/5 от приемните семейства у нас - празни


Над 420 приемни фамилии у нас стоят " празни " , без настанени в тях деца, а главната причина за това е, че родителите желаят да се грижат за деца с избран профил , а тъкмо такива деца с потребност от приемна грижа в обещано обитаемо място няма.

Това излиза наяве от разбор на Агенцията за обществено подкрепяне по плана " Приеми ме " , настоящ към края на февруари 2021 година Данните в него демонстрират, че в приемни фамилии живеят 1792 деца, като през посочения месец при такива родители са настанени 75 деца, а за други 63 тази грижа е завършила. Повечето от децата, напуснали домовете на приемните си родители, са били осиновени или са се върнали при биологичните си фамилии.

В рамките на плана страната работи с общините, които наемат приемните родители, професионални или доброволни. И в двата случая се подписва цивилен контракт, като професионалните фамилии с изключение на средства за месечна прехрана на децата, получават и заплата, съгласно броя на отглежданите деца. Размерът й доближава до 150 % от минималната работна заплата, в случай че родителите се грижат за три и повече деца по едно и също време.

Въпреки огромния дял на фамилиите, в които няма настанени деца, през февруари 6 нови са поискали да аплайват за приемни и са били вписани в регистъра на страната. Така общо 1941 фамилии у нас се грижат за деца или чакат да одобряват дете, за което да се грижат.

Социалните регистрират като наклонност, затвърдена още през предходната година, че забележителен брой от приемните родители без настанени при тях деца са в избрани райони - да вземем за пример в Търговище и Кърджали. По-голямата част желаят да се грижат за дете с профил, друг от този на децата, нуждаещи се от семейство в този миг в дадения район.

За да се промени тази наклонност, обществените служащи се срещат с неангажираните приемни родители и разискват благоприятни условия за смяна на техните упования към децата. Вариант е и заличаването на приемното семейство от регистъра на Агенцията за обществено подкрепяне.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР