Над 4000 деца са приети неправомерно в детските градини с

...
Над 4000 деца са приети неправомерно в детските градини с
Коментари Харесай

Записани ли са неправомерно 4000 деца в столични детски градини?

Над 4000 деца са признати непозволено в детските градини с документи за хронични болести. Според сигнал, подаден от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система, с това се злоупотребява и по този начин се обезпечава по-лесен достъп до местата в столичните детски градини.

Васил Николов, ръководител на инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система, който подава сигнала, съобщи в студиото на „ Тази заран “, че доста от тези деца са признати в действителност с диагнози, които са отвън описите, които важат за преимущества в детските заведения. Такива болести са атопичен дерматит, неинфекциозни гастроентерити и колити, и вродени аномалии на бъбреците.

Нели Кацарска, която е шеф в столична детска градина, разясни, че няма по какъв начин шефовете да играят ролята на лекари и да ревизират всяка диагноза, с която идва обещано дете. По думите й проблемите идват основно от това, че няма безапелационен лист с хроничните болести, които носят преимущество на децата при банкет. По рекомендация на здравното министерство те употребяват една разпоредба, съдържаща в себе си към 400 болести, която обаче се отнася до диагнози, които постановат диспансеризиране, изясни тя.

Цвета Брестничка, която е от асоциация „ Родители “ съобщи, че изрично би трябвало децата с хронични болести да влизат с преимущество в детските градини, само че да има направен лист от Министерството на здравеопазването, който да урежда този банкет. По думите й в сегашната разпоредба има даже заразни заболявания и това не може да бъде разумно употребявано като преимущество при кандидатстване в детска градина.

Николов е на мнение, че шефовете на детските градини също правят нарушавания, тъй като и сега не съблюдават тази разпоредба. Той добави, че има даже деца, които са одобрявани без диагнози, след което родителите са били подтиквани да обезпечат такова лекарско решение за детето си. Той изясни, че неведнъж са подавали сигнали и са търсили опит за разговор със съответните институции за разрешаване на проблем, алармирали са даже на министър–председателя.

Гостите в студиото се сплотиха към концепцията, че от Министерство на здравеопазването би трябвало да сътвори обединен лист със болесттите, които ще носят преимущества при банкет и да упражнява надзор върху това дали той се съблюдава съгласно условията. На финала Кацарска акцентира, че няма по какъв начин шефовете да наблюдават всяка обособена диагноза на детето и изцяло се доверяват на лекарските решения към този момент.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР