Над 400 хиляди човека в България са със средна до

...
Над 400 хиляди човека в България са със средна до
Коментари Харесай

Един на всеки петима тинейджъри има проблем със слуха

Над 400 хиляди индивида в България са със междинна до цялостна глухота . Всяка година към 65 деца се раждат с изцяло повреден слух. Ако не бъдат взети ограничения, тези деца изостават в развиването си. Един от методите това да бъде преодоляно е слагането на кохлеарни импланти, които се възстановяват 100% от НЗОК. Това оповестяват от болница " Царица Йоанна- ИСУЛ "

При дребните деца съвсем 60% от загубата на слуха може да бъде предотвратена посредством ограничения като имунизация за профилактика на рубеола и менингит, усъвършенствана грижа за майката и новороденото, както и скрининг и ранно лекуване на възпалителни болести на междинното ухо.

 „ Същевременно колкото по-рано бъде диагностицирана неналичието на слух при бебетата и бъдат взети съответни ограничения, толкоз по-голям е шансът те да се научат да чуват и приказват “, изяснява проф. доктор Диана Попова, началник на най-големия център у нас по кохлеарна имплантология, който се намира в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

При по-големите възрастови групи от основно значение е контролът на шума и безвредното слушане. Това е и повода тази година мотото на осведомителната акция на СЗО във връзка Световния ден на слуха да е To hear for life, listen with care!


Установено е, че 40% от посещаващите нощни заведения, клубове, спортни събития или музикални концерти са изложени на евентуално увреждащи равнища на звука . Най-тревожно е ситуацията при младежите и хората до 25-30 годишна възраст, които главно слушат музика през персоналните си аудио устройства. Смята се, че 50% от тях го вършат на равнища, които излагат слуха им на риск. Според американско изследване 12% от подрастващите имат слухови проблеми под една или друга форма, а 1 от всеки пет тийнеджъра има признаци на някаква загуба на слуха.

Прекомерното потребление на слушалките , посредством които младежите слушат музика от телефона си, може да е рисково за техния слух “, изяснява проф. Попова, която е и началник на Катедрата по УНГ заболявания при МУ – София. Причината е, че те се слагат във вътрешността в ухото и при тях няма тази въздушна възглавница, както при огромните слушалки, която да омекоти звука. По този метод се прескача една част от слуховата конструкция, на която функционалността е да понижи паразитните звучи и по тази причина усилваме още повече звука, което пък води до още по-голяма увреда на слуха.

„ Наивно е да чакаме от младежите да се откажат да слушат музика на телефоните си, само че има едно просто предписание, към което могат да се придържат: Привилото се назовава 80/90. Това значи силата на звука на устройството да е не повече от 80% от оптималната и за не повече от 90 минути дневно “, изяснява доцент Тодор Широв , отоневролог в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР