Над 400 домакинства от село Рибново са без вода вече

...
Над 400 домакинства от село Рибново са без вода вече
Коментари Харесай

Рибново на протест: Над 400 домакинства са без вода цяла седмица

Над 400 семейства от село Рибново са без вода към този момент една седмица. Това накара хората да излязат на митинг през днешния ден и да заявят, че желаят обособяване от ВиК-Благоевград. Източниците, които зареждат селото с питейна вода са замръзнали. От водното сдружение споделиха, че ще вкарат режим на водата, само че и това няма да реши казуса.

Рибново, Гърмен

И двата водоизточника, които зареждат селото са покрити с към 30 сантиметра лед, водата в тях е замръзнала и няма по какъв начин да доближи до домовете на хората. Местните поданици към този момент няколко дни оказват помощ на чиновниците на ВиК да разбият леда.

- Петнадесет дни - две внучета имам, не мога да ги изкъпя да идат на учебно заведение.

Българска национална телевизия: По-колко пъти дневно идваш тука да пълниш вода?

- Е по доста по 4-5, то водата не ти стига, върви доста.

Според кмета на селото водопроводът, който е построен преди няколко години за към 3 млн. лева не се поддържа добре.
Феим Иса, кмет на Рибново: Всичко е разрушено, водопроводът е етернитов, по тази причина се губи и част на водата. Затова са нужни огромни вложения.  Протест в Рибново поради режим на водата Протест в Рибново поради режим на водата
Над 400 семейства от благоевградското село Рибново са на воден режим от седмица. Дългогодишният проблем и неналичието на съответни реакция от страна на...

Хората от Рибново споделиха, че им се постанова всяка зима да подменят замръзналите и счупени водомери и тръби. Затова отхвърлят към този момент да заплащат на ВиК за водата, която употребяват и упорстват да се отделят от сдружението.
- Подписка внесохме, че ще спрем да плащаме, в случай че не ни вземат грижа за водата и призоваваме популацията да спрат да заплащат водата.
От ВиК-Благоевград споделиха, че казусът може да се реши, като се построи спомагателен тръбопровод, защото сега водата, която зарежда селото не доближава даже и през лятото.
Росица Димитрова, шеф на ВиК- Благоевград: Изграждане на 3 километра тръбопровод с още 2 водохващания, които ще обезпечат още към 13 литра вода и сами виждате, че към този момент ще бъде решен трайно казуса с водоснабдяването на село Рибново.
Средствата за построяването на водопровода, обаче би трябвало да бъдат обезпечени от община Гърмен, споделиха още от ВиК-Благоевград. Кметът на Гърмен Минка Капитанова изясни, че е кандидатствала за финансиране към министерството на районното развиване, само че към момента няма утвърждение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР