Над 400 деца от плевенско село посрещат празниците със стари

...
Над 400 деца от плевенско село посрещат празниците със стари
Коментари Харесай

Зов за помощ! 400 деца бедстват в мизерия

Над 400 деца от плевенско село посрещат празниците със остарели и скъсани облекла и обувки.

За казусът в село Дисевци се разбра към 19 декември, когато в обществените мрежи се появи зов за помощ от Националното съдружие на сираците в България.

На 19 декември детска градина " Вит " е била посетена от Слави Михайлов - ръководител на сдружението, с цел да подарят на децата коледни лакомства. Мъжът споделя в страницата на неправителствената организация за потресаващата панорама, на която се натъкнал - доста от децата били със продупчени облекла и захабени обувки.

Директорката обяснила, че доста от децата са от небогати фамилии, а за множеството фамилии детската градина била избавление, тъй като малчуганите били на топло и били нахранени.

" Напълниха ми се очите, тъй като децата рецитираха и пяха песни по време на тържеството с голямо предпочитание. Но истината е, че без напъните и поддръжката на положителни хора, старанието и грижите които поставят екипа на детската градина не са задоволителни с цел да може едно дете да живее, по този начин както би трябвало!

Моля Ви като човек, който е минал през същото това нещо и изпитал персонално, да се обединим всички и в действителност да създадем едно огромно знамение. Децата имат горещо потребност от облекла, домашни пантофки, обувки! За играчки няма да приказвам, не че нямат потребност, само че да нямаш облекла на гърба си е немислимо да запитвам за играчки! Няма по какъв начин на мръзнещо дете да му подарим играчка и да желаеме то да е супер щастливо!

Моля Ви знам, че има доста положителни хора, които в действителност биха могли да оказват помощ и да променим с малко най-малко животът на тези деца! ", написа във страницата на Сдружението Слави Михайлов.

Призивът за помощ провокира лавина от реакции и незабавно стартираха разнообразни акции за набиране на средства, облекла и обувки за децата от целодневна детска градина " Вит " в село Дисевци.

" Става на въпрос за хора, които са напълно от ромски генезис. Повечето са обществено слаби. Грижите, които се поставят от наша страна за тях са да ги вкараме в детската градина, учебното заведение. Там получават закуска, обяд, всичко от което имат потребност децата. Правили сме и други акции за набиране на дрешки, обувки.

Всичко свърша сега, в който те занесат тези дрешки у дома и още веднъж на другия ден идват със остарели облекла. Всяко семейство има по 5-6 и повече деца и там при тях е който стане първи да ги облича. Последните данни от преброяването в селото са 450 деца, от които 90% са от ромски генезис и са на това състояние. Липсата е огромна, потребността е огромна ", изясни кметът Бешков пред " Дарик ".

Ако желаете да помогнете:

Силияна Велинова – Директор на детската градина, тел.:0884576072
Пламен Бешков – Кмет на село Дисевица, тел.: 0887/950497
Слави Михайлов – " Национално съдружие на сираците в България ", тел.: 0877/822685

Източник: Dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР