Над 40 бесарабски българи в Молдова са поискали да бъдат

...
Над 40 бесарабски българи в Молдова са поискали да бъдат
Коментари Харесай

Над 40 бесарабски българи в Молдова са поискали да дойдат в България

Над 40 бесарабски българи в Молдова са поискали да бъдат превозени до България. Очаква се това да се случи на следващия ден с българския държавен аероплан. Министърът на външните работи Теодора Генчовска отпътува на следващия ден за Кишинев.

България продължава да работи за безвредното извеждане на етнически българи от Украйна, удостовери министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя благодари на посланика ни в Киев и на генералния ни консул в Одеса за положителната организация при евакуацията на наши сънародници.

Утре Генчовска ще посети Кишинев:

„Българските управляващи би трябвало да бъдат на място с бесарабските българи. В диалог с нашия дипломат в Кишинев той сподели, че в Кишинев все още има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани. Просто ще използваме опцията, че сме там, с цел да ги качим на самолета от Кишинев. Създаваме нужната организация. Просто времето е доста малко, само че по всяка възможност, в случай, че ще пътува държавен аероплан, за какво да не качим нашите сънародници на самолета?“.

До момента финансовите разноски на българското външно министерство за евакуацията на българи от Украйна възлизат на над 170 000 лв.:

 „Очакваме разноските да не престават да се усилват, което е обикновено поради уговорките, които сме поели с рейсовете, както знаете, тези постоянни линии, които се опитваме да осигурим“.

Предстои Министерският съвет да разиска решението на Русия да включи България в листата с вражески страни.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР