Над 370 лекарства липсват в аптечната мрежа. Това съобщи пред

...
Над 370 лекарства липсват в аптечната мрежа. Това съобщи пред
Коментари Харесай

Над 370 лекарства липсват в аптечната мрежа, обяви Николай Костов

Над 370 медикаменти липсват в аптечната мрежа. Това заяви пред bTV Radio Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

“Списъкът с медикаменти, които липсват е доста дълъг. Тези лекарства обгръщат съвсем всички фармакологични групи - антиасматични, антиревматични, антикулагуланти и други Сред тях има доста животоспасяващи медикаменти. Например срещу по този начин известните в последно време медикаменти, които защищават от формиране на тромби, които в случай че се образуват имат животозастрашаващ резултат. Антикулагулантите се употребяват при бременни с хемофилия и има риск от отменяне на плода и от тромбози. Има налични други медикаменти от групата антикулагуланти, само че те съответно за бременни не са подходящи”, изясни Костов.

По думите му най-често повода за недостига на медикаменти е индустриална.

“Свързани са с увеличеното търсене на тези лекарства. Веригата на доставяне с медикаментите е много консервативна и не е гъвкава, както при бързооборотните артикули. Изискват се доста месеци авансово да се поръчат медикаментите и когато са неопределено поръчани, тъй като пазара се трансформира, количествата не подхождат на търсенето”, разяснява още Костов.

Той описа, че български пациенти пътуват до Македония, Гърция и Турция, с цел да намерят животоспасяващи медикаменти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР