Над 300 ученици от 45 населени места в страната се

...
Над 300 ученици от 45 населени места в страната се
Коментари Харесай

Над 300 ученици участват в Националния исторически конкурс „Будител“ под патронажа на кмета Иван Портних

Над 300 възпитаници от 45 обитаеми места в страната се включиха в шестото издание на Националния училищен конкурс за историческа памет „ Будител ”, който се организира във Варна под патронажа на кмета Иван Портних. 

Организатори на събитието са Регионалното ръководство на образованието и Първа езикова гимназия в морската столица. Конкурсът се осъществя със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей, Държавния списък, както и доктор Милен Врабевски – ръководител на Фондация „ Българска памет ”. Сред спомоществователите са също Емил Радев – евродепутат и ученик на Първа езикова гимназия, Фондация „ Христо Ботев “, Национална асоциация „ Георги Ст. Раковски ”, Националния замък на децата, Департамента за информация и рационализиране на учителите. 

Тази година в състезанието вземат участие рекорден брой училищен планове – 220. Вдъхновени от главната тематика „ Възрожденският полет на духа и фантазията за национално избавление “, те се състезават в общо шест категории: отчет, есе, видеоесе, презентация, видеофилм и драматизация. 

Най-оригиналните самостоятелни и групови планове, които се отличават с креативен метод и задълбочена изследователска активност, ще бъдат наградени през днешния ден (4 ноември 2022 г.), от 17:00 ч. в Юнашкия салон във Варна.

Церемонията се организира в границите на Националната ученическа конференция на тематика: „ Ода за свободата ”. Тя е отдадена на 260-ата годишнина от написването на „ История славянобългарска ” – първото произведение на българската историография, което е дело на Паисий Хилендарски. 

Сред лекторите на двудневния конгрес ще бъдат проф. Кирил Топалов – книжовен историк, посланик, преводач, ръководител на Националната асоциация „ Георги Ст. Раковски ”, проф. Димитър Веселинов – лингвист, шеф на Департамента за информация и рационализиране на учителите, експертите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, възпитаници и учители от цялата страна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР