Над 300 са системните нарушители в горите за миналата година,

...
Над 300 са системните нарушители в горите за миналата година,
Коментари Харесай

ИАГ: Над 300 са системните нарушители в горите за 2020 година

Над 300 са систематичните извършители в горите за предходната година, сочи статистиката на отрасловата Агенция. Зачестяват и нападателните прояви към горските чиновници, като единствено от началото на тази година има няколко случая на жестоко посягане върху тях в разнообразни точки на страната.

До момента огромна част от нарушаванията остават ненаказани.

В края на предходната година бяха признати промени в Закона за административните нарушавания и санкции, с които  за систематичните извършители се вкарва публично потребен труд  и горските се надяват , че влизането в действие на тези промени ще има предпазен резултат.

Директорът на районната дирекция по горите в Сливен Георги Дончев има дълъг опит със систематични и нападателни бракониери.

" Чувстват се безнаказани и ползват една характерна тактичност, при която се поддържат едни други. Събират се и виждате до каква степен стига това ".

В случая се стига до свиреп пребити горски, двама, от които са със съществени контузии, другояче горските чиновници са въоръжени, само че не могат да противодействат на колове и брадви.

" Проблемът е, че по закон би трябвало да употребиш оръжие единствено при положение на директна опасност, с еквивалентно на това оръжие, при неизбежна самозащита. И аз самият съм минал по този път и последната ми мисъл е да изваждам въобще оръжие, тъй като в случай че го извадиш, би трябвало да го ползваш, само че ние мислим за индивида отсреща. "

На 22 декември, година след публикуването си в Държавен вестник влиза в действие законовото изменение, което дава право обществено слаби и бракониери с десетки неплатени актове да поставят общественополезен труд в интерес на обществото:

" Идеята е в действителност тези хора, които унищожават гората да бъдат научени, примерно, да я залесяват ".

Така от идната година горските ще се опитат да трансфорат секачите в залесители.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР