Над 300 картини и скулптори ще бъдат включени в новата

...
Над 300 картини и скулптори ще бъдат включени в новата
Коментари Харесай

Трима реставратори стягат 300 картини за Градската галерия С...

Над 300 картини и скулптори ще бъдат включени в новата непрекъсната експозиция на Градската художествена изложба на ул. „ Съборна” 14А в Стария град. Сградата, издигната от арх. Йосиф Шнитер, към този момент е изцяло реновирана и скоро ще отвори порти.

Интериорът и екстериорът й са приключени, като към съществуващите два етажа в изложба е превърнато и подпокривното пространство. До края на годината ще бъде завършен и дворът й.



Картините от експозицията са почистени и актуализирани от двамата майстори реставратори – Марина Ненова и Марин Бекирски. За да смогнат с реставрацията на голямото количество произведения към тях неотдавна се е включила и специалистката Мартина Стоянова.

Ненова и Бекирски обновиха рушащата се мозайка на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня.



Градската художествена изложба завоюва финансиране по два плана от Министерство на културата за реставрационна активност.



През 2020 година по план „ Консервационно - реставрационни материали в помощ за реставрацията “, ателието се снабди с каутер, компресор и аерограф.

През 2021 година по план „ Разширяване на опциите за реституция и консервация на художествени творби от фондовете на ГХГ “ ще бъдат закупени профилирани препарати, които не съдържат нападателни разтворители за разчистване на картини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР