Над 30 танкера, превозващи втечнен природен газ на стойност 2

...
Над 30 танкера, превозващи втечнен природен газ на стойност 2
Коментари Харесай

Десетки танкери с втечнен природен газ за $2 милиарда обикалят бреговете на Европа

Над 30 танкера, пренасящи полутечен природен газ на стойност 2 милиарда $, сега обикалят край крайбрежията на Европа, тъй като терминалите за регазификация са цялостни. Търговците чакат цените на природния газ в Европа да стартират да се повишават още веднъж с наближаването на зимата, написа Oilprice, цитирайки Financial Times. Данните са на компанията за разбор на енергийните потоци Vortexa.

Според компанията танкерите, които обикалят край крайбрежията на Северозападна Европа и край Испания и Португалия, сега имат тласък да останат там, в очакване на по-високи цени на газа през идващите седмици и месеци.

Миналия месец няколко десетки танкера, пренасящи полутечен природен газ се подредиха на опашка за терминалите за регазификация в Испания. Струпването на танкери демонстрира казуса на Европа с потенциала за импорт на LNG, който накара Германия незабавно да подписа договорка за построяването на две плаващи уреди, тъй че да може да получава непосредствено LNG.

През последните седмици европейските референтни цени на природния газ в холандския хъб TTF паднаха до най-ниските си равнища от четири месеца насам, откакто равнищата на предпазване, високият % на импорт на LNG и мекото време през октомври и началото на ноември понижиха опасенията по отношение на доставките на газ и търсенето при започване на отоплителния сезон.

По данни към 2 ноември местата за предпазване на газ в Европа са цялостни на 95%. Хранилището в Германия е на 99,3% цялостно, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe.

Въпреки че цените на фючърсите паднаха, цените през декември и март евентуално ще са доста по-високи, което дава тласък на търговците да не пренасочват LNG танкерите, до момента в който цените се повишат още веднъж.

Неизбежната смяна на времето върна спекулациите за това какъв брой бързо ще бъдат изчерпани запасите през тази зима и дали търсенето от Азия на LNG ще ускори конкуренцията с Европа през идния зимен сезон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР