Над 30 души, сред които четири деца, са загинали при

Над 30 души, сред които четири деца, са загинали при ...

Над 30 загинали при вчерашното земетресение в Папуа Нова Гвинея.


Над 30 души, сред които четири деца, са загинали при земетресението с магнитуд 7,5, което разтърси централната част на Папуа Нова Гвинея вчера, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Трусът удари провинциите Южни височини и Хела в центъра на най-големия остров на тихоокеанската държава. Епицентърът му е бил на 560 км от столицата Порт Морсби, на дълбочина 35 км, съобщи Геофизичният институт на САЩ.

Смята се, че най-малко 13 души са загинали в Менди - столицата на провинция Южни височини, а други 18 - в районите Кутубу и Босаве. Над 300 души са ранени, съобщават местни медии.

Католическият свещеник отец Пиус Хал съобщи пред интернет сайта "Папуа Нова Гвинея тудей", че сред загиналите има четири деца. Още едно дете е затрупано заедно със своите родители.

Властите съобщиха, че армията е мобилизирана за оказване на помощ на засегнатите от земетресението и за възстановяване на услугите и инфраструктурата. Трусът е предизвикал големи свлачища и пукнатини.

Минни компании, включително американската Ексън Мобил (ExxonMobil), съобщиха, че правят оценка на щетите и някои евакуираха част от персонала си.

Според екоактивиста Мартин Наморонг щетите, нанесени на газопроводи и тръбопроводи за минни отпадъци, предизвикват сериозни опасения за токсични разливи.

Геоложкият департамент на Папуа Нова Гвинея обяви, че вероятно ще има вторични трусове, като най-силният до момента е бил с магнитуд 5,5.

Източник: novini.bg