Обширни части от Големия бариерен риф на практика са "сготвени"

...
Обширни части от Големия бариерен риф на практика са "сготвени"
Коментари Харесай

Корали от Големия бариерен риф - "сготвени" до смърт

Обширни елементи от Големия бариерен риф на процедура са "сготвени " до гибел от скорошни топлинни талази, съобщи ДПА, базирайки се на австралийско проучване, оповестено в сп. "Нейчър ".

Над 1000 километра от най-северната част на дългия 2300 километра коралов риф са измрели вследствие на значителното повишаване на температурите на водата през 2016 и 2017 година

"Гибелта им не е резултат от мудна гладна гибел. Коралите непосредствено са измрели от топлинен стрес, безусловно "сготвени " от рисковите температури ", споделя Тери Хюз от университета "Джеймс Кук " в Таунсвил, Австралия, представен от Българска телеграфна агенция.

За задачите на проучването експертите са комбинирани данни от въздушни и сателитни наблюдения и изследвания, осъществени във водата, на 63 места по продължение на рифа.

Температурите на водата са се покачили с един градус Целзий над междинните стойности вследствие на климатичните промени, съчетани с феномена Ел Ниньо, означават учените.

"Когато коралите губят цвета си вследствие на топлинна вълна, има две благоприятни условия - или да го възстановят постепенно със спадането на температурите, или да загинат ", споделя Хюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР