Обширни части от Големия бариерен риф на практика са "сготвени"

Обширни части от Големия бариерен риф на практика са "сготвени" ...

Корали от Големия бариерен риф - "сготвени" до смърт.


Обширни части от Големия бариерен риф на практика са "сготвени" до смърт от скорошни топлинни вълни, предаде ДПА, позовавайки се на австралийско изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Над 1000 километра от най-северната част на дългия 2300 километра коралов риф са измрели в резултат на същественото покачване на температурите на водата през 2016 и 2017 г.

"Гибелта им не е резултат от бавна гладна смърт. Коралите директно са измрели от топлинен стрес, буквално "сготвени" от екстремните температури", казва Тери Хюз от университета "Джеймс Кук" в Таунсвил, Австралия, цитиран от БТА.

За целите на изследването специалистите са комбинирани данни от въздушни и сателитни наблюдения и проучвания, осъществени във водата, на 63 места по продължение на рифа.

Температурите на водата са се покачили с един градус Целзий над средните стойности в резултат на климатичните промени, съчетани с феномена Ел Ниньо, отбелязват учените.

"Когато коралите губят цвета си в резултат на топлинна вълна, има две възможности - или да го възстановят бавно със спадането на температурите, или да загинат", казва Хюз.

Източник: novini.bg