Австралия трябва да побърза да документира над 400 000 неоткрити

...
Австралия трябва да побърза да документира над 400 000 неоткрити
Коментари Харесай

Под 30% от видовете растения и животни в Австралия са документирани

Австралия би трябвало да побърза да документира над 400 000 неоткрити и неназовани типа растения и животни. В противоположен случай страната рискува те да изчезнат, преди да бъдат разпознати, предизвестяват учени, представени от ДПА.

Австралия е дом на към 600 000 типа, доста от които ендемични, само че единствено към 30% от тях са открити, документирани и посочени, оповестява Австралийската академия на науките.

Ако нормалните темпове се запазят, на страната ще са нужни 400 години, с цел да разпознава всички типове растения и животни на територията си. Дотогава обаче доста от тях ще са изчезнали.

Австралийската академия на науките взаимно с Новозеландското кралско сдружение Те Апаранги е показала 10-годишен проект, чиято цел е да се форсира процесът за разкриване и систематизиране на типовете. Специалистът по таксономия на растенията Кевин Тиле, под чието управление е направен проектът, отбелязва, че в страната се откриват и посочват едвам към 2500 нови типа годишно.

"Документирането на австралийското биоразнообразие е значимо за опазването на типовете, биосигурността, земеделието, здравето на хората и животните, и разбирането на еволюцията на Земята ", споделя Тиле.

В опит да привлекат внимание към работата си, учените все по-често дават имена на фамозни персони на новооткрити типове. Десетки типове по света, включително четири австралийски, да вземем за пример носят името на фамозния английски естественик сър Дейвид Атънбъро. Муха със златисти задни елементи е кръстена на певицата Бионсе, а тип пеперуда - на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

От Австралийската академия на науките означават също, че към 200 типа комари, обитаващи страната, в никакъв случай на са били класифицирани. Организацията акцентира този факт, имайки поради, че насекомите са виновни за повече човешки жертви, в сравнение с което и да друго животно на планетата.

От бърза интервенция на таксономите се нуждаят и доста некласифицирани типове морски гъби - богат източник на мощни съединения, които могат да доведат до откриването на нови медикаменти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР