Над 3 тона стари и опасни пестициди бяха открити в

...
Над 3 тона стари и опасни пестициди бяха открити в
Коментари Харесай

Над 3 тона опасни пестициди в складове без покрив в Яворово

Над 3 тона остарели и рискови пестициди бяха открити в безстопанствени здания на бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство в старозагорското село Яворово. По първични данни те са събрани от няколко села преди над 30 години. Предстои те ще бъдат превозени и унищожени във Франция. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-главният прокурор Десислава Пиронева направиха инспекция на място. Акцията се осъществя в наличието на публицисти.
Още по тематиката
Пестицидите бяха складирани на две места във към този момент разрушени здания без покрив. Те са в рискова непосредственост и до водоизточник, откъдето животните пият вода. Според Славея Стоянова от Дирекция " Управление на отпадъците " в Министерство на околната среда и водите има пестициди, които съдържат живак, арсен и сяра.

" Пестицидите са навън, достъпът е вероятен от всеки, както сами успяхте да се убедите ", сподели пред публицисти в с. Яворово зам.- основният прокурор Десислава Пиронева.

И двата склада са необозначени (няма знак за опасност) и са неохраняеми. Препаратите в тях са елементарно налични и това основава риск от замърсяване.

" Където няма покрив, тече дъжд върху тях и те отиват в почвата - това, което бяха терзанията и на Върховна административна прокуратура, която ни разпоредиха да издирим всички места в България и да преценим най-опасните в какви периоди бихме могли да ги почистим и да ги изпратим в чужбина за неутрализиране ", уточни министър Емил Димитров.

На място рисковите боклуци единствено ще се събират, опаковат и транспортират. " В България няма да се изгарят, не ни е позволено да изгаряме. Нямаме такива планове, няма никой да бъде тровен, по какъвто и да било метод ", изясни още министърът.

Опасните боклуци ще бъдат превозени и унищожени във френския град Лион, където ще бъдат унищожени в специфичен инсениратор Експерти от френска компания, която ще дава отговор за събирането, превозването и унищожаването на пестицидите през днешния ден направи проби на място.

Проверките на Министерство на околната среда и водите към този момент са открили 100 тона боклуци в Северна България, само че занапред следва да се ревизират още хранилища. Близо 10 млн. лв. са заделени тази година за унищожаването в чужбина на рискови и негодни за приложимост препарати за растителна отбрана.

Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева напомни, че по предписание на ВАП още при започване на месец август са открити всички места, за които досега има данни за съществуване на рискови субстанции.

" Направи се бърз разбор с оглед степента на риск от най-съществено засягане на човешкото здраве, за отравяне на почвата или риск от попадане във водоизточници. Във всички случаи, в случай че в границите на нашата работа установяваме данни за осъществено закононарушение, ще сезираме съответната способена прокуратура ", сподели тя.

В отчет до ВАП от Министерство на околната среда и водите се сочи, че по данни все още, обекти със загробени пестициди са открити на територията на 7 Регионална инспекция за опазване на околната среда, като най-вече са на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен. Въз основа на осъществена експертна оценка за по-висок риск от засягане на човешкото здраве и околна среда, са посочени 17 обекта, където предпочитано ще се извършат дейности по изгребване, преопаковане, превозване до съответна площадка, предпазване, а по-късно и превозване за неутрализиране от лицензирана апаратура в друга държава-членка на Европейски Съюз.

Работата по случая продължава. ВАП е изискала и цялостен, систематизиран отчет след приключването й.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР