Над 28 млн. евро са инвестирани до момента по проекти

...
Над 28 млн. евро са инвестирани до момента по проекти
Коментари Харесай

Над 28 млн. евро са дадени за развитие на туризма между България и Турция

Над 28 млн. евро са вложени досега по планове за запазване на околната среда и развиване на туризма в пограничния район сред България и Турция. Средствата са отпуснати по общо 101 планове по ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството европейска Програма за трансгранично съдействие България – Турция 2014-2020 година Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на програмата Нина Стоименова, която ръководи осмото съвещание на Съвместния комитет за нейното наблюдаване.

Съпредседател на съвещанието от страна на Турция бе Шебнем Сьозер, представител на Главна дирекция „ Финансово съдействие и осъществяване на планове “ към Дирекция „ Въпроси на Европейския съюз “, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Заместник-министър Стоименова регистрира високи резултати по настоящата стратегия, като са осъществени над 65% заплащания към бенефициентите. „ При тези обстоятелства пътят напред в програмния интервал 2021-2027 година би трябвало да продължи и то с амбициозните цели да достигнем още по-близо до хората и бизнеса от района “, съобщи тя.

По време на онлайн срещата, с изключение на напредъкът в осъществяването за интервала 2014-2021 година, бе прегледан и процесът на създаване на новата стратегия за интервала 2021-2027 година

В новата стратегия 34,4 млн. евро ще бъдат вложени в цели с висока добавена стойност, с устойчиви изгоди във времето и ограничения, които могат да се приложат оптимално бързо. Предвидена е поддръжка за дребния и междинен бизнес за преход към нисковъглеродна и кръгова стопанска система, ограничения за създаване на потенциал за справяне с миграционните процеси и за териториално доближаване посредством осъществяване на интегрирана териториална тактика за трансграничния район.

„ Фокус в новия програмен интервал ще бъде подложен върху метода „ отдолу-нагоре “, който е потвърдил своята успеваемост и допуска доста повече отговорности за локалните управляващи и общности в трансграничния район “, сподели още заместник-регионалният министър. 

В тази връзка до края на месец декември тази година Министерството на районното развиване и благоустройството възнамерява акция за разпространение на интегрираната териториална тактика по програмата и за набиране на планови хрумвания за образуване на описите с интервенции към тактиката.

В съвещанието взе участие и госпожа Магали Леноел, представител на Европейската комисия – Главна дирекция „ Регионално и градска политика “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР