Над 270 млн. лв. осигурява Министерството на регионалното развитие и

...
Над 270 млн. лв. осигурява Министерството на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Отпускат над 270 млн. лв. за ремонт на студентски общежития и културни институции

Над 270 млн. лева обезпечава Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) посредством Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година за ремонт на студентски общежития към държавни университети и общински културни институции в 39-те огромни града на страната.

С планове ще може да се кандидатства до края на 2020 година Мярката е залегнала в препоръчаното от Управляващия орган на програмата изменение на Индикативната годишна работна стратегия за 2020 година, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Ще се финансират ремонтни действия и ограничения за енергийна успеваемост – възобновяване на дограми, покриви, фасада, монтаж на топлоизолация, замяна на съоръжение и обзавеждане и други. Мярката е част от процедурата „ Изпълнение на Интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване “. По нея досега са подписани 156 контракта на обща стойност 1,1 милиарда лева Със средствата се извършват редица планове за рационализация на градската среда, енергийна успеваемост, здравни, обществени и просветителни планове. По капиталов приоритет „ Културна инфраструктура “ се извършват три плана стойност 10,8 млн. лева – два в Бургас, а един в Свищов.

През месец март 2020 година, след изменение на процедурите „ Подкрепа за професионалните учебни заведения в Република България “, „ Подкрепа за висшите учебни заведения в Република България “ и „ Култура и спорт в учебно заведение “, ще бъде осигуренa спомагателна опция за възстановяване на изискванията за съвременни просветителни услуги посредством спомагателни вложения в просветителна инфраструктура. Близо 215 млн. лева е общият запас за ремонт и ново обзавеждане на държавни и общински професионални учебни заведения и висши образователни заведения. С смяната на програмата ще могат да бъдат актуализирани още 8 учебни заведения в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство, растениевъдство и отглеждане на животни и още един университет. Близо 15 млн. лева е плануваният запас по мярката „ Култура и спорт в учебно заведение “, като измежду допустимите претенденти по нея са Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „ Акад. Д. Узунов “ - Казанлък, към Министерството на културата, и Спортно учебно заведение „ Юрий Гагарин “ - Бургас, към Министерството на младежта и спорта.

Промяната на индикативната стратегия планува основаване и на нова процедура „ Спорт в учебно заведение “ с запас от 2.5 млн. лева Тя ще бъде налична от месец април 2020 година и ще финансира доставка и монтаж на спортно съоръжение и обзавеждане за към този момент ремонтирани професионални учебни заведения.-->

През месец март следващата година се чака да започва и новата процедура „ Регионална здравна инфраструктура - 2 “, в границите на която се възнамерява с 20 млн. лева да се достави медицински хеликоптер за въздушно избавяне и транспорт на нуждаещи се пациенти, избавителни и донорски интервенции и да се обезпечи съпътстваща инфраструктура за потреблението му.

До 31 декември 2021 година ще е дейна процедурата „ Развитие на туристически атракции “, която е с общ бюджет от над 98 млн. лева До момента по нея са подписани 2 контракта на стойност малко над 15 млн. лева с общините Видин и Казанлък. Конкретните бенефициенти по процедурата са Министерство на културата, общини и институции на вероизповеданията, които имат опция да подават планове за реституция, социализация на обекти и повишение на туристическата им прелест.

До 30 юни следващата година Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще получи спомагателни 55 млн. лева за рехабилитация на шест сектора от републиканската пътна мрежа. Планът планува оповестяване на нова процедура „ Пътна сигурност “, ориентирана към ограничения за възстановяване на сигурността на пътната инфраструктура в сходство с националните и европейски цели за повишението ѝ. Над 2 млн. лв. ще бъдат вложени за създаване на умна транспортна система. Тези ограничения ще прибавят спомагателна резистентност на резултатите, реализирани посредством финансиране на пътната инфраструктура в границите на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР