Над 260 пенсионни досиета са изчезнали от НОИ Пловдив под

...
Над 260 пенсионни досиета са изчезнали от НОИ Пловдив под
Коментари Харесай

Разследване: Ето как измамницата на НОИ-Пловдив хванала на въдицата си пенсионери и се облажила с 3 млн. лв.

Над 260 пенсионни досиета са изчезнали от Национален осигурителен институт Пловдив под управлението на арестуваната някогашна служителка на държавния застраховател. В огромна част от случаите е открито нерегламентирано разпределяне на пенсии, оповестява bTV.

Александрина Георгиева и част нейното фамилията бяха арестувани в съмнение за източване на над 3 милиона лв..

Историята на арестуваната някогашна служителка Национален осигурителен институт - Пловдив Александрина Георгиева стартира още преди 2009 година, до момента в който е била настоящ инспектор по пенсиите.

Александрина, източила 3 млн. от НОИ-Пловдив, криела досиетата в...

През 2013 година териториалното отделение вижда неналичието на над 260 досиета на пенсионери от архивите. И засичат десетки непозволени пенсии.

От лицата са изискани документи за стаж, послужили за разпределяне на пенсиите. След привършване на инспекциите за тези, които не са показали документите, излиза наяве, че към датата, от която получават пенсия, не са имали право на такава.

Последва и преустановяване на пенсията със задна дата, изясни шефът на отдел пенсии в НОИ-Пловдив Мария Колева.

„ Тези, които не се отзоваха и не си показаха документите, се опитахме по всевъзможен метод да ги намерим, в това число и със съдействието на икономическа полиция.

След като приключихме всички инспекции за тези, които не си показаха документите, че към датата, от която те получават пенсия, те не са имали права на пенсия, заради което ни е прекратихме със задна дата и на някои от тях, които към този момент имаха право на пенсия по възраст, отпуснахме пенсия от нова начална дата”, изясни Мария Колева.

Замесен чиновник на Национален осигурителен институт в схемата през последвалите години не е открит. И се стига досега, когато жители алармират, че са излъгани - от същата Александрина Георгиева и околните й, като чиновници на компания медиатор при кандидатстване за пенсия.

Предполага се, че самите те са си присвоявали заплащания за стаж, а стажа са доказвали с подправени удостоверения.

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев съобщи, че Георгиева и околните ѝ са заблуждавали лицата, че ще бъде заплатен недостигащият им стаж в Национална агенция за приходите.

„ От една страна са заблуждавали лицата, че ще платят недостигащия им стаж в Национална агенция за приходите, а въпреки това, са създавали неистинен документи, подавани в Национален осигурителен институт. Установили сме 18 потърпевши лица по тази скица, като общо породената им щета е от порядъка на към 125 000 лева.”, уточни той.

Прокуратурата прави връзка сред двата случая - изчезналите досиета с непозволени пенсии и измамата на лица с пенсионния стаж.

„ Всички тези пенсионни преписки са работени от едно и също лице, а точно нашата обвинена, тя е била инспектор и е работила по това време там по всички преписки - имахме подозрение, че тя ги е взела и това се откри при разследването”, изясни още прокурор Чавдар Грошев.

260 досиета на пенсионери от Пловдив са открити скрити в пловдивско мазе.

В описаните от прокуратурата две схеми на източване на Национален осигурителен институт към този момент не участват настоящи чиновници от осигурителното ведомство.

Единствен апетитен за провинен е консултантската компания на някогашния служител Георгиева, която съгласно обвинителите мамила и жителите, и Национален осигурителен институт.

Не е оповестено към момента кой тъкмо от пловдивското поделение е приемал подправените документи за застрахователен стаж през последните години и по какъв начин на база на тях е позволил изплащането на действителни пенсии, в случай че пари за стажа не са превеждани. Близки на арестуваната по случая отхвърлиха коментар.

Близки на арестуваните по случая отхвърлиха коментар.

От НОИ-Пловдив поучават жителите да не дават пари на ръка и в случай че би трябвало да заплатят за услуга, да изискват съответния документ. Освен това предизвестяват, че недостигащ стаж не се закупува в брой.

Вноските се внасят по сметка само след заявление от жителите към Национален осигурителен институт за пресмятане.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР