Над 260 000 пациенти са преминали през "Пирогов" през миналата

...
Над 260 000 пациенти са преминали през "Пирогов" през миналата
Коментари Харесай

12 000 неосигурени пациенти са преминали през „Пирогов“ през 2018 година

Над 260 000 пациенти са минали през "Пирогов " през предходната година. 12 000 от тях са неосигурени лица. Това води до финансови проблеми за незабавната болница, заяви пред Българска национална телевизия шефът на незабавния институт проф. Асен Балтов.

Неосигурените пациенти са със 17% повече по отношение на 2017 година, разясни той.

"12 200 са тези, които са регистрирани, минали, а тези които са останали да се лекуват в "Пирогов " са 360. Това е немалка сума. През 2017-а са били 9000. Естествено ние нямаме право да върнем пациент. Те имат незабавна потребност и самите се дефинират като незабавни пациенти, би трябвало да им бъде оказана болнична и здравна помощ. Всички знаят, че ще бъдат прегледани в "Пирогов " и това дава успокоение и в допълнение усилва търсенето на хората, които желаят да се лекуват в "Пирогов ", съобщи проф. Балтов.

"Министерството на опазването на здравето заплаща по 25 лева на подобен минал пациент, което за "Пирогов " не е задоволително, тъй като в незабавното сега работят 410 индивида. Тези пациенти никога не могат да покрият техните хонорари ", разясни шефът на болничното заведение. Въпреки това със 6 млн. лв. са понижени задълженията на болничното заведение за година.

Проф. Балтов съобщи, че това е извънредно мъчно. Първо са били осъществени няколко съществени трансформации и промени, окрупнени са няколко структури, други са понижени като леглова база, което е довело до по-стройна организация на работа.

"Същевременно е преразпределено кой защо тъкмо да дава отговор примерно в Спешното поделение и в клиниките, направена е съвършена организация с регистратурата, която записва всички пациенти. "Тази организация не разрешава някой да бъде прегледан без да бъде регистриран ", добави проф. Балтов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР