Над 2500 служители на Агенцията за социално подпомагане са готови

...
Над 2500 служители на Агенцията за социално подпомагане са готови
Коментари Харесай

Социалните работници излизат на протест 


Над 2500 чиновници на Агенцията за обществено подкрепяне са подготвени да излязат на митинг. Те упорстват за нарастване на заплатите с 30% и смяна на наредбата за установяване възнагражденията. Според тях двама чиновници на една и съща позиция взимат друга заплата, а повода - незаслужено оценяване.

Илияна Черкелиева е обществен служащ към този момент 21 години. Тя споделя пред Българска национална телевизия, че през годините става все по-трудно, защото с ниската заплата си обезпечава единствено най-необходимото. А работата на хората с нейната позиция от ден на ден се усилва. От това лято към този момент обработват и помощите за деца. А тестване са и изискванията на труд.

" Изключително мъчно е. Обхваща огромен кръг от уязвими жители. Това са заболели, небогати, психологично заболели, нападателни. Трудно налични места са. Заплатата ни стига едвам си заплатим настоящи потребности и храна. Това е тъпо, когато заплатата ти стига единствено за храна ", счита Илияна Черкелиева - обществен служащ.

Всичко това прави по този начин, че младежи рядко се задържат.

" Стоят за по един-два месеца и си потеглят ", изяснява Илияна Черкелиева.

За да се промени обстановката и за тях, и за опитните чиновници като Илияна, настояванията са освен за повече пари, като те са пресметнали, че в бюджета за следващата година би трябвало да се заложат близо 40 млн. лева повече. Но желаят и анулация на наредбата за оценяване на чиновниците в държавната администрация.

" Срамно е обществените служащи да получават заплати, близки до минималната. Няма заложени средства за нарастване на заплатите, целеви такива. Ако си оценен с годишна оценка 1, може да получиш до 20% нарастване на работната заплата. Ако си оценен с оценка 3, може да получиш до 10% нарастване. След всяко нарастване ножицата ще се отваря ", съобщи Кремена Атанасова, Синдикат на административните чиновници към КТ " Подкрепа ".

" Заплатите би трябвало да са задоволителни и да сме добре възнаградени. Хората не знаят ние тъкмо какво работим. Повечето считат, че ние единствено събираме документи и че сме бюрократи ", сподели Илияна Черкелиева - обществен служащ.

Социалните служащи в цялата страна са 4600. Ако не бъдат чути идната седмица, ще продължат със стачните дейности.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР