Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за

...
Над 250 проверки в търговската мрежа е извършила Комисията за
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: 250 проверки в магазинната мрежа извърши КЗП в „Черния петък”

Над 250 инспекции в комерсиалната мрежа е направила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) на вчерашния „ Черен петък ”. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в предаването „ Седмицата ” по „ Дарик ” радио.

„ Случаите на нарушавания не са доста, само че те още веднъж демонстрират, че не би трябвало да се предоверяваме на леко истеричните нотки, които се долавят в множеството анонси, реклами, предложения към потребителите да се включат в тази акция. Има задоволително време, в това число и преди Коледа и Нова година, с цел да преценяват хората рационално и обективно до каква степен ще платят същински ниска цена за това, което ще отидат да си купят ”, означи Маргаритов.

Председателят на КЗП добави, че не е изключено и през тази година контролният орган да откри, че сходно на миналата някои търговци са вдигнали изкуствено цените директно преди старта на акцията и в петък афишират примерно 30% понижение.

„ Потребителите би трябвало да знаят, че даже понижението да е действително, това не значи безусловно, че цената ще е по-ниска, в сравнение с друго място, където процентът отстъпка е по-малък или търговецът въобще не се е присъединил в акцията „ Черен петък ”. Това е комерсиална политика на всеки обособен състезател на пазара ”, изясни Маргаритов на въпроса на водещия Кирил Вълчев допустимо ли е търговецът да вдигне цените за 30 дни и да съблюдава условията на закона и след това да върне постоянните цени на стоките, като разгласи понижение за „ Черния петък ”. „ Сърцевината на акциите за понижения изобщо е, че хората не би трябвало да не помнят, че те заплащат цена, а не %. Затова съветът е да съпоставят офертите точно от тази позиция ”, добави ръководителят на КЗП.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР