Над 250 млн. лева от ОП Транспорт и транспортна инфраструктура,

...
Над 250 млн. лева от ОП Транспорт и транспортна инфраструктура,
Коментари Харесай

Гвоздейков: Работим по законодателни промени, които да ускорят изпълнението на големите инфраструктурни проекти

Над 250 млн. лв. от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура ", които са за железопътни планове към този момент са пренасочени към други типове превоз. Взехме това решение, с цел да избегнем загуба на средства по програмата, която завършва в края на годината. Това съобщи министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков по време на ревизия на строителството на жп линията Елин Пелин - Костенец. Той добави, че поради административни и законови спънки огромните жп планове в страната са съществено забавени, което е причина държавното управление да насочи средствата към заместващи планове.

„ Вече съм подхванал ограничения за осъвременяване на законодателството, с цел да избегнем същите проблеми и в новия програмен интервал ", акцентира Гвоздейков. Той изясни, че досега са усвоени 700 млн. лв. от ОПТТИ 2014-2020 за жп планове, а в новата оперативна стратегия средствата за железопътна инфраструктура за 1,42 милиарда лв.. „ Резултатите все още демонстрират недобро ръководство на тези огромни вложения от страна на страната и е доста значимо ние да променим това ", сподели още министър Гвоздейков.

„ Железницата е един от най-екологичните типове превоз, които търпят съществено развиване, в това число и новаторско. Работим, с цел да наваксаме изоставането спрямо страните в Европа ", уточни министър Гвоздейков. По думите на транспортния министър до 2027 година би трябвало дистанцията от София до Пловдив да бъде изминавано с трен за под 1 час.

Железопътният сектор Елин Пелин - Костенец е част от плана за рационализация на жп автомагистралата от София до Бургас. Стойността на целия план е 1,3 милиарда лева, а средствата са обезпечени от Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020. Днес бе инспектиран лот 3 сред Ихтиман и Костенец, където е завършила работата по прокопаването на един от тунелите с дължина 579 м. Общо по линията Елин Пелин - Костенец ще бъдат построени 13 тунела, като сега интензивно се работи по 8 от тях.

Участие в инспекцията взеха заместник-министърът на превоза и известията Бисер Минчев, генералният шеф на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура " Мария Генова, представители на изпълнителите и надзора, медии и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР