Над 240 експоната от най-интересните и богати съкровища от епохата

...
Над 240 експоната от най-интересните и богати съкровища от епохата
Коментари Харесай

Изложба с богати съкровища от Средновековието гостува в Казанлък

Над 240 експоната от най-интересните и богати съкровища от епохата на Късното Средновековие ще могат да видят казанлъчани до 16 декември в Историческия музей „ Искра “, съобщи кореспондентът на .
Изложбата „ Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при Българска академия на науките “ показва украшения от някои от най-важните средновековни съкровища - от плевенското село Бохот, ботевградското Боженица, от с. Главановци и от с. Горна Бела речка, Берковско, от с. Костичовци, Видинско, от Несебър, от Царево и от ломското село Василовци. За тези съкровища се допуска, че са правени от майстори на Чипровската златарска школа.
В междинните епохи Чипровци е бил развъртян център за рандеман на скъпи метали - злато и сребро, който интензивно продължава до XVII век. През XVI век там е работела една от монетарниците на Османската империя. Собствените рудници на града благоприятстват развиването му и като ювелирен център, в който със характерна техника се изработвали разнообразни предмети с висока художествена стойност.
Изложбата се провежда от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН) и се реализира с поддръжката на община Казанлък и Исторически музей „ Искра “. Тя се осъществя във връзка със 150 години от основаването на Българска академия на науките. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР