Над 200 сигнала за сексуални злоупотреби са получени в Португалската

...
Над 200 сигнала за сексуални злоупотреби са получени в Португалската
Коментари Харесай

Над 200 сигнала за сексуални посегателства в Португалската католическа църква

Над 200 сигнала за полови злоупотреби са получени в Португалската католическа черква единствено месец, откакто беше открита процедура за следствие на похищенията. За това заяви комисията, проверяваща скандалните случаи пред Ройтерс. Обвиненията идват от хора, родени сред 1933 и 2006 година от разнообразни среди и райони на страната, както и от португалски жители, живеещи в чужбина.

Много от 214-те души, дали своите показания, загатват и други деца, които може да са били измъчвани от същите хора, само че да не са събрали храброст да подадат тъжба.

„ Обвиненията разкриват премеждия, някои от които са крити десетилетия наред. За мнозина това е първият път, когато нарушават мълчанието си “, се споделя в изказване на комисията.

Тя стартира работа през януари след отчет на сходна комисия във Франция, която предходната година разкри, че към 3 000 свещеници и религиозни чиновници са малтретирали полово над 200 000 деца през последните 70 години. След оповестението на абсурда, последва напън от високопоставени португалски католици да издигнат завесата на мълчанието и да се разкрият злоупотребите.

Шестчленната комисия се финансира главно от Римокатолическата черква, само че нейният началник - детският психиатър Педро Стрехт, сподели, че ще бъде първият, който ще напусне, в случай че Църквата се опита да се намеси в процеса.

Комисията има личен уеб страница и телефонна линия и разчита на хипотетичните жертви сами да излязат на ярко. Ще се употребяват също и исторически архиви от епархиите, които се чака да бъдат предоставени до края на тази година.

Повечето от обвиняванията са споделени посредством онлайн формуляр на уеб страницата на комисията. Заради това, има опасения, че цифровата форма няма да доближи до всички жертви, някои от които живеят в изолирани региони, без достъп до интернет. За връзка с тях се разчита на контакт с локални благотворителни организации.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР