Над 200 малинопроизводители, научни работници и фирми от 24 държави

...
Над 200 малинопроизводители, научни работници и фирми от 24 държави
Коментари Харесай

Средният добив на малини в България е 4 тона от декар



Над 200 малинопроизводители, научни служащи и компании от 24 страни вземат участие в тридневната международна конференция и ревю в село Арбанаси до Велико Търново. През предходната година България е имала към 2200 хектара с малинови насаждения, от тях 1863 хектара са плододаващи. Средният рандеман на малини в България е 4 тона от декар.
Попово, Лозница, Самоков, Троян и Пловдив са районите с най-вече малинови полета. Производството и преработката на малини има своите софтуерни новости и нововъведения, както и проблеми.

" Малиновите полета са едни от най-рисковите насаждения, тъй като са мощно податливи на климатичните промени. Опазването на културата от градушки може да стане по софтуерен метод с новаторско оръдие. Защитната повърхност на оборудването е 800 декара. Оръдието е испанско произвеждане и коства 39 000 евро, за покупката му може да се кандидатства по еврофондовете ", изясни Марин Динков и добави:

" Има над 800 оръдия, конфигурирани в над 20 страни. Работи с ацетилен газ. Генерира шокови талази, които се напластяват в атмосферата и по този начин, когато градушката пада над градината, действително се затопля и се разтопява, пада под формата на дъжд. Ако би трябвало да създадем параленост с мрежите срещу градушка, мрежите срещу градушка излизат към 1000 лв. на декар. Това значи, че тази машина е рентабилна дори и за 70 декара ".

На международната среща ревю на малинопроизводителите в Арбанаси беше показан американски комбайн за бране на малини и рози. Цената му е 158 хиляди $. При механизираното бране на малини бракът е не повече от 2%, уточни Стоян Хараланов:

" Машината бере с продуктивност 120 до 150 кг на час, съвършен сурогат на най-големия проблем в бранша, а точно човешката работна ръка. При бране с този комбайн загубите са извънредно минимални, приказваме си за нещо от порядъка на към 2 %. Погазване, потъпкване към този момент се случва, когато самият комбайн не е самоходен, а той е прикачен вид, т.е. би трябвало да бъде вързан към трактор ".

Над 70 на 100 от продукцията от малини у нас се замразява, към 10% отиват за сокове и 20 на 100 се влагат в мармалади. У нас 112 предприятия преработват ягоди и малини, като 80% от продукцията се изнася за Западна Европа и Америка. На ревюто в Арбанаси са показани и линии за щадящо заледяване на малини и оптически сортировачи за замразени малини, споделя Ирина Филипова:

" Отделят всички малини с недостатъци – плесен, пригор, листа, дръжки, клечки, семки, механични примеси, непознати тела, щадящо за замразена малина, тъй като малината не може да се сортира, когато е свежа като трошливост и сензитивност на плода. В България към този момент има много компании, които замразяват малини и употребяват фризери за заледяване в линия, а не статични камери, както и оптически сортировачи ".

" Най-малкият фризер е към 200 000 евро, а най-малкият сортировач е близо 140 000 евро. Линиите може да бъдат купени по размер 4.2 – за рационализация на предприятия за преправка на аграрни артикули, която е отворена до 16 май. Може да се употребява и национално финансиране от страните производителки ", разясни Ирина Филипова.

Сортиращите машини от Белгия могат да бъдат купени с белгийски експортен заем, който не е дотация, само че облекчава изплащането на машината в границите на 4 години разсрочено заплащане, което е комфортно, тъй като клиентът може да употребява машината, да работи и да изплаща с резултатите от продажбите. 

Европейският пазар може да поеме към 300 000 тона малини, а производството е над 500 000 тона годишно, което докара до внезапен спад на цените с до 40% в последните години, разясниха производители и преработватели. Най-тежкият проблем при българските малинопроизводители е неналичието на работна ръка, уточни Найден Петров от Поповско, член на Управителния съвет на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

" Няма работна ръка в България, страната ги изнася, Бюрото по труда ги изнася в чужбина, а в България няма берачи на малини. Заплащането ли е казусът? Може би, да. Ние продаваме малините на 2 лв., а в чужбина костват 5 паунда в Англия. Когато берат, те са си на кг – почти на лев, те вземат половината от цената, която костват малините, до момента в който там могат да си разрешат всякаква цена. Цената е 5 паунда минималната. Как се справяте с дефицита на работна ръка по време на акция? Обикаляме в радиус от 100-200 километра и търсим служащи. Предвид рецесията и с цените, и с работната ръка, усилват ли се, понижават ли малиновите насаждения в България? В момента се задържат на едно равнище, само че в случай че рецесията продължи повече от година-две, ще стартират да понижават ". 
Частична загуба на реколтата от лятна малина чакат производителите от сектора. Сериозни провали по посевите оказали последните дъждове и снегове, които предизвикали измръзване на растенията. В същото време от Министерството на земеделието и храните регистрираха съвсем двойно нарастване на продукцията за последните години. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР