Над 200 хирурзи от България участват в първия по рода

...
Над 200 хирурзи от България участват в първия по рода
Коментари Харесай

Над 200 хирурзи от България участват в първия по рода си форум в Русе

Над 200 хирурзи от България вземат участие в първия по рода си пролетен симпозиум, отдаден на актуалното лекуване на хирургичните болести.

Инициативата се провежда от Университетска болница „ Медика-Русе “ и Русенския университет „ Ангел Кънчев “. На симпозиума лектори са редица светила на родната и даже международната медицина. Сред тях са топ хирурзи от Военномедицинска академия, УМБАЛСМ „ Пирогов “, I-ва МБАЛ София, Медицинските  университети в София и Плевен, УМБАЛ „ Г. Странски “ – Плевен, УМБАЛ „ Александровска “, Университетска болница Шарите – Берлин, УМБАЛ „ Сърце и мозък “, както и доста други. Темите, които ще бъдат обсъждани са свързани с на практика проблеми и са извънредно разнородни. Те обгръщат сферите на обща, детска, съдова, пластично-възстановителна и естетична, както и лицево-челюстната хирургия, ортопедията и травматологията, урологията и неврохирургията. Специално внимание е отделено на лапароскопската хирургия, както и на най-съвременните европейски трендове в роботизираната хирургия и вземането на биопсии. Сред формалните посетители бяха регионалният шеф Анатоли Станев, заместник-кметът по комунални действия Димитър Недев, както и ръководителят на Българската болнична асоциация юрист Свилена Димитрова.

От своя страна регионалният шеф дефинира смели хора и означи, че всички клонове на медицината са значими, само че резултатите от активността на хирурзите настъпват незабавно и неведнъж са директно свързани със спасяването на човешки живот. „ Подобни конгреси са от извънредно значение, тъй като са потребни в обмяната на опит сред лекарите. Пътят, по който сте поели е извънредно сложен, само че съм убеден, че изминавайки го сами усещате какъв брой скъпи и незаменими сте. “, сподели още Станев и благодари на управлението на УМБАЛ „ Медика-Русе “ за всичко, което прави за града и обществото.

„ През миналите две години светът навлезе в една по-различна фаза на развиване и за най-голямо страдание всички провокации бяха отправени към медицината. Благодаря ви и като част от екипите на първа линия по време на пандемията за всеотдайната работа “, съобщи заместник-кметът Димитър Недев. Той показа още, че актуалният конгрес слага началото на развиването на младите лекари, разрешава на медицината да направи крачка напред и дава късмет на разнообразни генерации да обменят опит. По неговите думи провеждането на самодейността е несамо триумф за уредниците, само че и за целия град. Той връчи и приветствен адрес на доцент доктор Кирил Панайотов, дм от името на кмета Пенчо Милков.

Висока оценка за управлението и екипа на Университетска болница „ Медика-Русе “ бе дадена и от ръководителя на Българската болнична асоциация юрист Свилена Димитрова, която работи към този момент повече от 15 години в областта на опазването на здравето. „ Лечебни заведения „ Медика “ са образец за това по какъв начин би трябвало да се развива опазването на здравето у нас. Когато приказваме за опазване на здравето – би трябвало да имаме поради положителните образци и всички дружно да вървим по посоката, която ще направи по-достъпно опазването на здравето “, сподели тя. Свилена Димитрова съобщи още, че от лечебни заведения „ Медика “ непрекъснато вземат участие в развиването на опазването на здравето в страната и способстват за новите трендове. Според нея все по-голямо значение ще получават точно надграждащите образования. „ Силата е във Вас лекарите – в случай че желаеме да създадем нещо качествено, имаме потребност освен от положителните хрумвания, само че и от тези, които да ги осъществят “, сподели още ръководителят на Българската болнична асоциация

Домакини бяха доцент доктор Кирил Панайотов, дм и учен Белоев. По думите на учен Белоев това е едно събитие, което от дълго време се е подготвяло и се явява първа крачка към поредност от такива събития, които лечебни заведения „ Медика “ ще осъществят. „ Успешното осъществяване на самодейността ще е една опция да опитът да бъде мултиплициран и в други области “, сподели учен Белоев.

Очакванията са през есента още веднъж да се организира сходен конгрес, само че той най-вероятно ще бъде ориентиран към вътрешните заболявания и ендоваскуларното лекуване. Първият конгрес не инцидентно е отдаден на хирургията, защото тя е водеща компетентност в УМБАЛ „ Медика-Русе “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР