Над 20 журналисти и техни колеги от дигиталния вестник Ел

...
Над 20 журналисти и техни колеги от дигиталния вестник Ел
Коментари Харесай

Журналисти съдят NSO Group в САЩ

Над 20 публицисти и техни сътрудници от цифровия вестник „ Ел Фаро “ са подали иск в американски съд към израелската компания NSO Group, предава Dark Reading. Те настояват, че шпионският програмен продукт, разработван от компанията е употребен за кражбата на конфиденциални данни, застрашавайки сигурността на чиновниците в медиите. Това е следващото дело, заведено към печално известния софтуерен разработчик, което се провежда в последните месеци.

Години наред държавни управления по целия свят употребяват шпионската стратегия Pegassus, експлоатираща сериозни уязвимости в iOS устройствата, както и създадения от NSO Group еквивалент за Android, с цел да подслушват цели, които са обект на публични следствия. Заедно с това обаче, неведнъж показани доказателства сочат, че компанията продава достъп до софтуера си и на властнически държавни управления и режими, посредством който те наблюдават и преследват публицисти, цивилен деятели и дисиденти. Името на компанията влезе още веднъж във фокуса на медиите по-рано тази година, когато беше разкрито, че незнайна страна е Pegassus на „ Даунинг стрийт “ 10 – резиденцията на английския министър председател. Освен това, тази пролет се разбра, че са подслушвани също по този начин политици и деятели от размирната каталунска област в Испания, която от години се бори за отделянето си от Мадрид. Обвинени за тези дейности бяха точно формалните управляващи в испанската столица. Впоследствие следи от Pegassus бяха открити и в устройства, употребявани и от испанския министър-председател. Междувременно президентът на Каталуния правосъдно следствие на NSO Group.

Настоящият правосъден иск от страна на салвадорските публицисти е следващия към израелската компания, която е съдена и от, поради компрометирането на сигурността на техните устройства. Журналистите ще получат юридическа помощ от американската група Knight First Amendment Institute към Колумбийския университет в Съединени американски щати, а делото е заведено в съд в Южна Калифорния, тъй като за офанзивата към публицистите са били компрометирани сървъри на Apple, намиращи се в Силициевата котловина, показват юристите им.

Според вносителите на желае, източник на офанзивата към тях е бил държавното управление на Ел Салвадор и се е случила в хода на тяхно следствие по отношение на нарушаване на човешките права и в хода на връзката им с техните източници, измежду които са били и американското посолство в страната.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР