Над 20 хиляди души бяха евакуирани след изригването на най-активния

...
Над 20 хиляди души бяха евакуирани след изригването на най-активния
Коментари Харесай

Мащабна евакуация във Филипините заради изригнал вулкан

Над 20 хиляди души бяха евакуирани след изригването на най-активния вулкан във Филипините, заяви Националната работа за битка с бедствията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Огнена лава продължава да тече от върха на вулкана Майон в източната провинция Алба.

Изригването е засегнало над 38 000 поданици, като повече от 20 000 души бяха евакуирани в 27 центъра за краткотрайно настаняване. В същото време хора отиват към вулкана, с цел да следят изригването.

Майон стартира да изригва на 8 юни, а нажеженият поток е достигнал до към 1 километър от кратера, заяви Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

Негови чиновници обявиха, че предизвестието за риск остава на трето равнище, " което значи, че сега (вулканът) провокира релативно висока степен на безпокойствие, защото магмата е в кратера и е допустимо рисково изригване в границите на седмици или даже дни ".

Високият 2462 метра вулкан е известна дестинация за туристите и планинарите, а посетителите се стичат в Албай, с цел да станат очевидци на актуалното изригване. Местните туристически чиновници са издали лист с места в провинцията, които са безвредни за наблюдаване на проявата, изключително вечер, когато сиянието е най-видимо.

През последните 400 години Майон е изригвал над 50 пъти. Последното му изригване беше през 2018 година, когато бяха евакуирани десетки хиляди души.

При най-разрушителното изригване, през 1814 година, са починали 1200 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР