Над 2 млн. лева е струвала предизборната кампания на ГЕРБ

...
Над 2 млн. лева е струвала предизборната кампания на ГЕРБ
Коментари Харесай

ГЕРБ са похарчили над 2 милиона за кампанията за местния вот през 2019 година

Над 2 млн. лв. е коствала предизборната акция на ГЕРБ за последните локални избори. Това излиза наяве от оповестените доклади в регистъра на Сметната палата за приходите, разноските и поетите отговорности за заплащане, показани от участниците в изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври 2019 година. Следващата най-скъпа акция, предстоящо, е на социалистите - над 1, 2 млн. лв..

За първи път на този избор имаше опция за дарения от юридически лица и еднолични търговци.

ГЕРБ и Движение за права и свободи не са заявили никакви донори - нито физически лица, нито юридически.

Движение за права и свободи са вложили над 890 000 лв. за присъединяване си в локалния избор.

От опцията да получават дарения от юридически лица са се възползвали "Воля " и НФСБ.

Татяна Дончева е употребила финансиране отчасти и през адвокатското си сдружение.

Кампанията на Мая Манолова за кмет на София е коствала 229 000 лева, а на самостоятелния претендент Борис Бонев - 24 000 лв..

В Сметната палата са показали доклади общо 598 участници в локалните избори, а 30 участници не са изпълнили задължението си, планувано в Изборния кодекс. Всички 57 политически партии и 7 обединения от партии, които участваха в изборите, са подали своите доклади.

Предизборната акция се организира през есента, когато политическите сили, получили над 1% от гласовете на последния парламентарен избор, към този момент получаваха по 1 лев на извоюван глас и бяха в изискване на възобновяване на надвзети средства.

Партийните дотации от началото на тази година са по 8 лв. на глас, само че на финансовия министър Владислав Горанов е предоставено да направи разбор на финансирането на политическите сили от страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР