Над 2,8 млрд. лева ще са необходими за изграждане на

...
Над 2,8 млрд. лева ще са необходими за изграждане на
Коментари Харесай

Актуализация на енергийната стратегия: Над 2.8 млрд. лв. трябват за изграждане на нова газова инфраструктура у нас, за да поеме потоците от синьото гориво в региона


Над 2,8 милиарда лв. ще са нужни за създаване на нова газова инфраструктура в България, тъй че да отговори съответно на новите газови потоци в района. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на представянето на главните промени в обновената енергийна тактика на страната до 2020 година в парламентарната комисия по енергетика. Средствата са главно за новите газови тръби от компресорната станция в Петрич по посока Провадия и към Сърбия. Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ най-малко от три самостоятелни източници, както планува директивата не Европейска комисия.

В незабавен порядък до края на годината „ Булгартрансгаз “ ще пусне електронна борса за търговия на природен газ, разгласи енергийният министър. Държавният метафоричен оператор е направил 2 пазарни теста, които са посочили, че при построяването на новата инфраструктура ще има интерес от страна на компании. Предстои до 3 декември да се организира 3 фаза, на която ще се сключат обвързващи предложения.

Ако се спазят всички стъпки в изменената енергийна тактика, държавната компания „ Булгартрансгаз “ ще осъществя доходи в размер на 4, 350 милиарда лв.. В случай, че страната не направи нищо и не постави нова инфраструктура приходите ще бъдат едвам 1,092 милиарда лв., изясни министър Петкова.

С оглед на изменената обстановка на газовия пазар в района, следва предоговаряне на дълготрайния контракт с „ Газпром “ за възможното освобождение на потенциал по Трансбалканския водопровод след стартирането на „ Турски поток “, изясни Петкова.

По изменението на енергийната тактика Министерството на енергетиката работи от няколко месеца, откакто стана ясно, че след 1 януари 2020 година се чака смяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България с допустимо понижаване на транзитираните през страната количества. Документът преглежда построяването на основни газови планове на Балканите като „ Турски поток “, „ Южен газов кулоар “, Трансанадолски газопровод, Трансадриатически газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и планът за нов терминал за полутечен газ в Александруполис, в който „ Булгартрансгаз “ ще взе участие с миноритарен дял.

Стратегията обгръща още и построяването на електронна борса за търговия на природен газ и реализацията на газоразпределителния хъб „ Балкан “. Като съществени източници за неговото зареждане е посочено – от Русия, локален рандеман от България и Румъния, природен газ от Южния газов кулоар, от Съединени американски щати, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за полутечен природен газ. Паралелно с актуализирането на актуалната тактика, Министерството на енергетиката работи по правенето на нова с небосвод до 2050 година.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР