Над 2/3 от пътните знаци не отговарят на изискванията и

...
Над 2/3 от пътните знаци не отговарят на изискванията и
Коментари Харесай

Над 2/3 от пътните знаци у нас не отговарят на изискванията

Над 2/3 от пътните знаци не дават отговор на условията и на процедура са невидими за водачите. Това демонстрира ревизия на специалисти по пътна сигурност със специфични уреди. Причината за инспекцията е поредицата от тежки произшествия в последните седмици, оповестява Нова.

Емил Тарасов е измежду хилядите потърпевши на пътя в последните дни. Инцидентът става на кръговото кръстовище на Сточна гара в София, до момента в който кара скутер. Засечен е от лек автомобил.

„ От последна дясна лента прави ляв завой, което не е разрешено. Засича цялата колона, а аз като първо транспортно средство, с цел да не се блъсна и с цел да избегна удара, натискам спирачки и падам”, описа мъжът.

Разминал се е с ожулвания и вреди по скутера. „ Късмет е, че откъм гърба нямаше рейс и транспортното средство зад мен спря много адекватно”, разясни той.

Емил счита, че виновността за случая не е единствено на водача на колата. По думите му на Сточна гара няма добра организация на придвижване.

Около мнението, че знаците и маркировката са причина за доста от злополуките се сплотиха и пътни специалисти. Затова започнаха да вършат инспекции на качеството им в обитаемоте места. Стартът на инспекцията е покрай учебно заведение. Първо се прави оглед на знаците за това дали имат стикери за валидност.

„ Ако има стикер, минаваме на идната стъпка, това е дали знакът е светлоотразителен”, съобщи Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Оказва се, че множеството табели на процедура са невидими за водачите. „ Може би към 70% от пътните знаци в зоната, в която се намираме, не дават отговор на минималните условия. Те би трябвало да бъдат подменени”, разясни Русинова.

Пътните специалисти ще сезират всички общини, в които открият негодни знаци, с цел да започва процедура по подмяната им. За Сточна гара също ще има рекомендация след злополуката с Емил – да се слагат спомагателни указателни табели, с цел да не се стига до сходни обстановки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР