Над 19 000 украински деца са били отделени от родителите

...
Над 19 000 украински деца са били отделени от родителите
Коментари Харесай

Над 19 000 украински деца са депортирани в Русия

Над 19 000 украински деца са били отделени от родителите си по време на съветската инвазия в Украйна и депортирани в Русия, съобщи ръководителят на украинския клон на интернационалната филантропична организация   " SOS Детски селища " Сергей Лукашов в Мюнхен в четвъртък, 10 август. " Това е военно закононарушение и съгласно интернационалното право е част от геноцида ", акцентира той.

Как отмъкват децата

По думите на Лукашов по време на войната украинските деца са били отделяни от родителите си по разнообразни способи. " Първоначално доста от тях са били отрязани от бързо напредващата фронтова линия и внезапно са се оказали сами на окупирана територия. Често децата са били отвличани от окупаторите в други райони и в Русия ", сподели той. По-късно окупаторите стартират да работят по по-изтънчен метод, предлагайки най-много на нуждаещите се фамилии да изпратят децата си на почивен лагер за няколко седмици. Само че след въпросния лагер децата по този начин и не се прибирали вкъщи. В някои случаи пък родителите били арестувани на границата при опит да изоставен окупираната територия, а децата им бивали отнети.

Правим всичко допустимо, с цел да върнем децата

Организацията   " SOS Детски селища " е директно ангажирана с репатрирането. До момента 385 депортирани момчета и девойки са били върнати в Украйна, 84 от тях с помощта на напъните на организацията и нейните сътрудници, споделя Лукашов.

Не единствено родителите, само че и самите младежи се обръщат за поддръжка, да вземем за пример посредством обществените мрежи. " Планираме маршрута дружно с тях, оказваме помощ им финансово, предлагаме какви формулировки и причини да употребяват при другарство с управляващите и на граничните пунктове ", споделя ръководителят на украинския клон на   " SOS Детски селища ".

Какво се случва с децата в Русия

В Русия децата попадат в домове за сираци, лечебни заведения или приемни фамилии и доста от тях след известно време получават съветски паспорти. Според Лукашов децата постоянно се оплакват от промиване на мозъци: споделя им се, че родителите им и Украйна са ги отхвърлили и че ще бъдат преследвани, в случай че се върнат, оказва им се напън. Освен това, даже в случай че децата съумеят да се върнат вкъщи, проблемите постоянно не свършват. " Някои от тях са били изложени на агитация в продължение на девет месеца, а това оставя своите отрицателни отпечатъци ", оплаква се представител на филантропична организация.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Историята на една украинска майка и отвлечената ѝ щерка

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР