Над 160-годишна църква възвърна блясъка сиЦърквата във великотърновското село Плаково

...
Над 160-годишна църква възвърна блясъка сиЦърквата във великотърновското село Плаково
Коментари Харесай

Над 160-годишна църква възвърна блясъка си

Над 160-годишна черква възвърна блясъка си
Църквата във великотърновското село Плаково е изцяло актуализирана, откакто повече от половин век тънеше в съсипия, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

В ремонта и реставрацията на иконите в църквата „ Рождество на Пресвета Богородица “ Министерството на културата вложи към 200 хиляди лв.. Храмът е строен от възпитаник на Колю Фичето и съхранява необичаен иконостас, дело на тревненски майстори. След няколкогодишния ремонт, през днешния ден църквата възвърна блясъка си отпреди 162 години.

Инициативата на родолюбивото дело е на кмета Петя Кънчева, която стартира да търси средства и съидейници за обновяването му. „ През годините се наложи много солидно подсилване на църквата, по нея работим от 2006 година, със средства с Министерство на културата, на Община Велико Търново и със средства от вероизповеданията. През тези години укрепихме спешно храма, направихме нов покрив, безусловно всичко е сменено по покрива, по камбанарията, и през последните 3 години работихме по вътрешния интериор, като дефинитивно я довършихме през декември предходната година “, сподели Кънчева.

Храмът е издигнат през 1847 година от възпитаник на Колю Фичето и носи архитектурния жанр на църквите и манастирите на майстора. Почти изцяло е непокътнат иконостаса с 60 икони, което прави храма извънредно скъп.

„ Уникалното е в това, че просто целият отбор е непокътнат от времето в което е издигнат! И задачата на тази реституция беше да покажем един повсеместен иконостас, от средата на 19- ти век “, сподели доцент доктор Диана Тотева, реставратор в районния исторически музей.

Петима реставратори от музея и университета във Велико Търново работят върху възобновяване на иконостаса в продължение на три години.

„ Иконите са дело основно на тревненски зографи, фамозни зографи. Досьо Коев е единият, Симеон Симеонов е другият, и с по-малко присъединяване е един търновски зограф, споделя се Никола Ильов “, разясни Тотева.

В края на декември храмът изцяло възстановява своя искра и става горделивост на жителите на Плаково.

„ Това е центърът и животът на селото от епохи. Особено огромен интерес имаше при последните поправки на храма - по кое време, по какъв начин и по кое време може да бъде пуснат...в деяние. За огромна наслада, на Стефановден беше първата работа след огромния ремонт на храма “, Дочка Михова, член на църковното настоятелство.

„ Наистина оставяме нещо за нашите наследници, а какъв брой ще бъдем оценени, времето ще го покаже “, акцентира кметът Кънчева.

В Плаково чакат с неспокойствие пролетта, когато в обновената черква ще се отслужват празнични литургии за Цветница и Великден. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР