Над 16,4 млн. MWh са пренесени през интерконектора Гърция -

...
Над 16,4 млн. MWh са пренесени през интерконектора Гърция -
Коментари Харесай

Една година интерконектор с Гърция: Какви са резултатите

Над 16,4 млн. MWh са пренесени през интерконектора Гърция - България (IGB) през първата година на комерсиалната му употреба и той към този момент обезпечава към 50% от вътрешното ползване на нашата страна, оповестиха от компанията оператор на оборудването ICGB.

Разглеждат се и благоприятни условия неговият потенциал да бъде уголемен доста.

Контекст : Междусистемната газова връзка свързва България с Южния газов кулоар и е част от Вертикалния газов кулоар. Газопроводът е дълъг 182 км, от които 151 км са у нас.
 Изпълнителят на газовата връзка с Гърция ще заплати наказателна клауза за забавянето на строителството
Изпълнителят на газовата връзка с Гърция ще заплати наказателна клауза за забавянето на строителството

Така се заобикаля следващ възможен арбитраж

За плана се приказва от първото десетилетие на новия век, само че строителството стартира едвам през 2019 година Интерконекторът проработи на 1 октомври предходната година. Капацитетът му сега е 3 милиарда кубика газ годишно.

Детайли : От ICGB означават, че през всеки един ден от миналата година са отговаряли на условията на 39-те консуматори на оборудването за доставка на декларирани от тях количества.

" С изменената среда за сигурност в района, IGB бързо се трансформира в основна инфраструктура, която дава опция и за превозването на природен газ до Молдова и Украйна посредством Трансбалканския газопровод ", показват още от компанията.
 Ще потече ли скоро газ по интерконектора с Гърция?
Ще потече ли скоро газ по интерконектора с Гърция?

Българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора е приключена на 91%

Какво следва : По-голямата част от потенциала на междусистемната връзка към този момент е запазен за новата газова година. Вече е в ход и процедура за проучване на пазарния интерес към вероятно увеличение на потенциала на газопровода с две трети - до 5 милиарда кубика годиншно. " Индикациите от необвръзващата фаза са позитивни ", акцентират от ICGB.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР