Над 16 000 км мантинели на стойност 4,3 милиарда лева

...
Над 16 000 км мантинели на стойност 4,3 милиарда лева
Коментари Харесай

Кой ще папка? МРРБ иска 4,3 милиарда лева за нови мантинели

Над 16 000 км мантинели на стойност 4,3 милиарда лв. би трябвало да бъдат сложени по републиканската пътна мрежа. Това планува проектонаредба за „ ограничителите системи “, пусната от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) за публично разискване.

Експертите на МРРБ  са открили, че липсват или би трябвало да бъдат сменени защитни уреди по продължение на 16 200 км, което би коствало над 4.3 милиарда лв.. Естествено, колосалната сума и размер на работата изискват доста време, по тази причина в плана се предлага програмата за обезопасяване на пътищата да се разпише за 10-15 години. Това значи всяка години да се инсталират приблизително по 1100 км  мантинели, буфери, колчета, написа „ Сега “. 

Проблемът с изчезналите и негодните мантители е доста остарял и от време на време излиза на дневен ред – нормално когато стане някоя тежка злополука. 

Целта на наредбата е да се увеличи „ сигурността на пътната инфраструктура посредством попречване на навлизането на моторни транспортни средства в насрещното придвижване, излизане от платното за придвижване, понижаване броя пътнотранспортни катастрофи и тяхната тежест, обезопасяването на рискови места и сектори от пътя. Цели се също и предотвратяване на неучастващите в придвижването лица, които се намират в обекти и уреди настрана от платното “,  написа в претекстовете.

Обезопасяването ще върви по дълготрайна стратегия, която би трябвало да бъде призната най-късно година след приемане на наредбата, като всяка година ще се актуализира. За републиканските пътища се предлага срокът на възобновяване на защитните системи да е 10 години, а за общинските пътища и за улиците – три петилетки.

Реклама

 От Агенция „ Пътна инфраструктура “ настояват,  че по 40% % от пътищата съществуващите загради би трябвало да бъдат сменени. Разбивката по типове пътища наподобява по този начин – 1028 км са автомагистрали, 2306 км – първокласни, 3215 км – второкласни, малко над 9400 км са третокласни пътища, а останалите  километри са пътни връзки и кръстовища.

10-годишната стратегия за всички тях ще глътне малко над 3 милиарда лева без Данък добавена стойност (изчисленията са по настоящи цени и са условни, защото никой не знае по какъв начин се развиват инфлационните процеси в идващото десетилетие).

Отделно би трябвало да се планува и обезопасяване на общинските пътища и улиците в обитаемоте места. По данни на Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ става дума за монтаж на 2286  км мантинели по уличната мрежа  и на 4650 км по общинските пътища, за което са нужни близо 1.3 милиарда лева без Данък добавена стойност.

Проектът дефинира типовете и видовете ограничаващи системи, техническите условия, критериите  за техния избор и използване. Уреждат се и изискванията, редът и условията при правенето на план за осъществяване на такива системи.

Очаква се използването на наредбата да помогне за понижаване броя на починалите и ранените по пътищата, изясняват от Министерство на регионалното развитие.

Авторите на плана не показват източници на финансирането. Но се подразбира, че чакат всяка година в държавния бюджет да бъдат планувани съответните средства – под 300 млн. лв. първоначално, а  от шестата година нататък  – по над половин милиард годишно. 
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР