Над 150 педагози във Враца присъстваха при представянето на програмата

...
Над 150 педагози във Враца присъстваха при представянето на програмата
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Образованието е стратегически и национален приоритет /снимки/

Над 150 педагози във Враца участваха при представянето на програмата в бранш обучение, готова от коалиция ГЕРБ-СДС

„ Образованието е политиката, която въздейства на бъдещето на една страна, а за ГЕРБ-СДС образованието е стратегически и народен приоритет. Вярваме, че България ще бъде стопански развита страна с съвременно и проспериращо общество, единствено в случай че превърнем образованието в резистентен управнически и бюджетен приоритет. Вярвам, че в годините до в този момент сме потвърдили, че можем да го създадем ”, с тези думи се обърна лидерът на листата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили за област Враца Петя Аврамова към учителите в извършената среща за развиването на образованието. 
На срещата с над 150 учители, възпитатели и шефове от община Враца участваха и претендентите за народни представители доктор Владимир Христов и Галин Снежанов, кметът на Община Враца Калин Каменов, регионалният ръководител на Съюз на демократичните сили Ирина Иванова, регионалният координатор на Политическа партия ГЕРБ- Враца Красен Кръстев, общински съветници и представители на партията, а посредством видеоконферентна връзка се включи в полемиката някогашният министър на образованието Красимир Вълчев.
”Аз знам, че с изключение на педагози, Вие сте и жители, които не са безразлични към протичащото се в страната ни. ГЕРБ-СДС се явява и на тези избори с съответна стратегия за ръководство, с ясно написани и използвани ограничения. Така се ръководи страна – с предвидливост, експертност и отговорност ”, съобщи още Петя Аврамова. 
Кандидатът за депутат доктор Владимир Христов дефинира като безпорядък ръководството на образованието по време на четворната коалиция и уточни две съществени недостатъци. “Те посегнаха на две неща в академичната автономност - първо взеха решение да унищожат университетите, макар, че сега ни дават обещание нов Северозападен университет. И второ - започнаха да одобряват наредби и закони, които да блокират академичното развиване на младите ”, акцентира още доктор Христов. Той добави, че най-големият неуспех в политиката на предходното ръководство е тъй наречените правосъдна промяна и закриването на профилирания съд и прокуратура. 
”За мен да съм част от листата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили е отговорност. Аз избрах тъкмо тази партия, тъй като като младеж и учебен посредник, правя оценка всичко реализирано по време на ръководството на ГЕРБ - осъвременената инфраструктура, наличното и качествено обучение и достойното възнаграждение на учителите ”, съобщи по време на срещата претендентът за депутат на съдружния сътрудник - Съюз на демократичните сили Галин Снежанов. 
Кметът на Община Враца акцентира, че с помощта на вложенията и вярната политика в ръководството на образованието в община Враца, детските и образователните заведения са напълно осъвременени. 
“Кандидатите в листата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили са мощният тим, това са хората, с които през последните години съм работил интензивно и с помощта на които развиваме Враца ”, съобщи Калин Каменов. 
По време на събитието, претендентът за депутат, народен представител и някогашен министър на образованието и науката Красимир Вълчев показа съответните ограничения и целите, които са заложени в областта на образованието.
“Преди две години и половина, показахме, че системата на образованието е добре функционираща, показателно за това беше и образованието в електронна среда, само че в същото време се оказа, че би трябвало да бъдем и доста внимателни по отношение на нея ”, сподели Вълчев. Един от акцентите в програмата, посочи той, е модернизацията на педагогическото обучение, ориентирана към изменящата се роля на учителя, новите компетентности, приобщаващото обучение, просветителните нововъведения, обществените умения, персонализацията на ученето и образованието в ерата на цифровите трансформации. Той разяснява също стартираните по време на ръководството на ГЕРБ основни промени и политики, които би трябвало да бъдат продължени. 
”Това, което ние от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили залагаме като основно е образованието да се трансформира в дълготраен, стратегически народен приоритет, изразяващо се и в бюджетна поддръжка за бранша ”, добави Красимир Вълчев. 
Той акцентира уговорката да бъде затвърдена водената политика на увеличаваща се бюджетна поддръжка за бранша и да бъдат нараснали разноските за обучение до 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт (за интервала 2017 -2021 година бяха увеличени от 3,6 на 4,5 % от БВП). 
По думите му България ще има по-добро обучение и по-подготвени експерти във всички сфери, в случай че бъдат стимулирани повече възпитаници с по-добри просветителни резултати да се включат в придобиването на педагогическо обучение, в педагогическата специалност, както и най-хубавите студенти да станат преподаватели. Затова в бранша е нужна политика на възнаграждение, което да надвишава междинното за страната- поддържане на междинните училищен заплати на равнище над 125 % от междинните за страната и годишно нарастване с ритъм, изпреварващ нарастването на междинната заплата за страната, осъществяване на политика за изпреварващ растеж на главните заплати на преподавателите в системата на висшето обучение и междинна заплата в бранша на равнище от над 150 % от междинната за страната. Като приоритет, Красимир Вълчев дефинира и усилването на възпитателната и подкрепяща функционалност на просветителната система. Предстои също по този начин да бъдат стартирани по-мащабни национални капиталови стратегии, в които да бъдат включени учебни заведения и детски градини, които не са били обект на сходни стратегии за внедряване на енергоефективни ограничения. 
Като ангажимент уточни и построяването на 4000 спортни площадки, възобновяване на спортни стадиони и физкултурни салони, както и създаване на 500 площадки по сигурност на придвижването по пътищата в учебните заведения и детските градини. 
Красимир Вълчев благодари за взаимната работа по време на ръководството на кабинета Борисов 3, когато екипната работа на кмета Калин Каменов, народния представител Петя Аврамова и на някогашния регионален шеф Малина Николова способства в голяма степен и за развиването на образованието в област Враца. 
По време на срещата беше коментиран плана за основаване на първия в България Център за патриотично, екологично и православно обучение в село Паволче. 
Въпреки обезпеченото финансиране, планът е спрян от държавното управление на “промяната ”. Красимир Вълчев увери, че при едно устойчиво държавно управление на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили, този учебен център ще бъде заложен като част от туристическите просветителни направления, планувани в програмата на ГЕРБ. 
Учителското съсловие е изрично, че с образованието не може да се опитва и хаосът в страната неизбежно въздейства върху сякаш самостоятелната просветителна система и разклаща нейните устои. 
Затова са уверени, че ще дадат своето доверие на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и за съставянето на устойчиво държавно управление, което да обезпечи сигурност и небосвод на просветителната система.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР