Над 150 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. За

...
Над 150 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. За
Коментари Харесай

„След раждането го реших – да даря яйцеклетка“: Мотошествие подкрепи двойките с репродуктивни проблеми

Над 150 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми. За огромна част от тях единственият късмет за бебе е посредством донорска яйцеклетка. Мотошествие в столицата притегли внимание към казуса с дефицита на донори.

26-годишната Константина чака третото си дете. Преди две години тя взема решение, че желае да подари свои яйцеклетки.

„ В деня, в който раждах второто си дете в родилна зала, усетих, че това е първото нещо, което ще направя, единствено да се възстановя. И в действителност го усещам като едно от най-хубавите неща, които съм правила в миналото през живота си безусловно безплатно “, уточни тя.

Човек би трябвало да има вяра, да се надява и да обича, и всичко е допустимо, сподели майката

Много дами обаче не се вземат решение на тази стъпка, а нуждаещите се стават от ден на ден. Сред най-честите аргументи за проблематично зачеване е изчерпаният яйчников запас.

„ Една немалка част от популацията се сеща, че желае да има деца на възраст 38, 40 или 42 години, като не си дава сметка, че след 42-43 години към този момент е невероятно да се забременее със лични яйцеклетки “, акцентира доктор Георги Николов.

През миналата година у нас са осъществени близо 1800 процедури с донорски яйцеклетки. Все още обаче към 80% от всички двойки, които се нуждаят яйцеклетки, не ги получават заради липса на донори.

Вижте три от тях, които излъчихме през миналата година

Фондация „ Искам бебе “ и Изпълнителната организация Медицински контрол привлякоха вниманието с огромно мотошествие.

„ Ако би трябвало да замразят лични яйцеклетки, в случай че може да подари “, уточни Иванка Динева, изпълнителен шеф на ИА „ Медицински контрол “.

 „ Нашата битка сега е това да има достъп до донорско инвитро на всички пациенти, които имат потребност от това. Можем да сме виновни, можем да дарим – не е ужасно, не е рисково, даряваме живот, вършим едно семейство щастливо “, акцентира Мария Янева, ръководител на Фондация „ Искам бебе “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР