Над 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори като

...
Над 150 000 потребители ежедневно действат като данъчни инспектори като
Коментари Харесай

Потребителите следят за фалшиви касови бележки с приложение на НАП

Над 150 000 консуматори всекидневно работят като данъчни инспектори като ревизират дали касовите бележки, които търговците им издават, са същински или подправени.

Това е допустимо с мобилното приложение на Национална агенция за приходите, което сканира QR кода върху бележката. Повечето касови апарати към този момент печатат бележките с кодове, като до края на януари 2020 годината те ще станат наложителен атрибут за всеки касов бон.

За по-малко от година посредством приложението са инспектирани над 300 000 бележки, като нито една от тях не е била подправена.

Проверката е в две етапи – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението демонстрира кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата записка и фискалната памет на касовия уред. Клиентът може да съпостави дали данните в хартиената записка и мобилното приложение съответстват или се разграничават. Ако има разлика, мобилното приложение разрешава пряк контакт с Национална агенция за приходите по телефона, за сигнализиране за подправена касова записка. Потребителят може да направи и информация дали съответната касова записка е получена в сървърите на приходната организация. Ако всичко с бележката е наред, приложението демонстрира в зелено, че документът е бил сполучливо получен в Национална агенция за приходите.

Освен с функционалност " данъчен контрольор ", мобилното приложение предлага и навигация до офисите на Национална агенция за приходите, информация за здравно-осигурителен статус, данъчен календар и информация за регистрация по Данък добавена стойност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР