Над 1200 безплатни маршрута из цял Израел предлага организацията за

...
Над 1200 безплатни маршрута из цял Израел предлага организацията за
Коментари Харесай

Над 1200 безплатни маршрута в Израел предлага организацията за защита на природата и парковете



Над 1200 безвъзмездни маршрута из цялостен Израел предлага организацията за отбрана на природата и парковете. Това е някакъв тип отплата за дългите месеци, когато израелците бяха затворени по къщите си и можеха да се отдалечават единствено в радиус на 1 км от тях. Не по-малко предизвикателство е, че към момента интернационалното летище е затворено и те не могат да пътешестват по света. Израел е една от страните, които преодоляват следствията от пандемията и огромна част от популацията към този момент е получило най-малко по една от дозите ваксина, а мнозина даже имат „ зелен паспорт “.Обикновено туристическите компании оферират най-много 50-60 разнообразни маршрута из Израел. Затова при настоящия богат избор търсихме най-екзотичните, най-неочакваните като място на пътешестване - да вземем за пример по белите каньони на пустинята, където след всеки дъжд се образуват бурни потоци, на които може да се упражнява рафтинг или в малко известни исторически места. Не сме знаели, че край известния курорт и град Херцелия има съвсем непокътната крайморска цитадела на кръстоносците, принадлежала на ордена на Хоспиталиерите, или че на брега на галилейското езеро могат да бъдат открити останките на тайнствения град Уша, на бягащите от римския геноцид в Ерусалим. Повечето от гидовете с наслада участваха в този маратон на екскурзии.
Яков Незири, който води групи на юг, съвсем до границата с Газа, сподели:

" Времето на пандемията бе съществено тестване за нас. Когато останах без работа, се включих като доброволец в армейската работа за помощ на възрастни хора, които не можеха да излизат от домовете си поради вируса . Но популярност Богу към този момент почнахме екскурзиите ".

Яков Незири посочи, че Управлението за запазване на природата и парковете оказва помощ на екскурзоводите.

" На ден водим по няколко къси тура от час и половина до 3 часа. На намерено сме и заплахата да се заразят хората е дребна. Те са зажаднели за чист въздух след локдауна. От нас се желае освен да ги срещнем с нещо ново, само че и да им помогнем да преодолеят последствията от затварянето в домовете. На изпадналите в меланхолия - да върнем усмивката. На обездвижените, да помогнем да свикнат с натоварванията ".

 Пещерата Малхам в Израел Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Ори Ауви времето на насилственото отделяне от специалността бе тестване освен тъй като парите не са достигали, с цел да устоя фамилията си, а и тъй като го лишава от до момента с хората, жадуващи да открият нещо забавно:

" Повечето сме екскурзоводи на свободна процедура. Водихме борба, с цел да получим помощ от страната за месеците, когато не по наша виновност нямаше екскурзии . Успяхме. Радвам се, че започваме да излизаме измежду природата и измежду значими исторически забележителности. По време на локдауните бях пощальон на хранителни артикули на клиентите ми, затворени в домовете. Сега желая да оказа помощ хората още веднъж да стартират да пътешестват, обръщам внимание от какво тъкмо имат потребност. Някои от усмивка, други от кураж ".

Завръщането на туристите чакат жителите на курортните селища, чийто бизнес зависи от гостите. Кметът на град Зихрон Яков, Зив Деше персонално пристигна да посрещне първите гости след локдауните.

" Радостни сме, че туристите се завръщат в нашия град, който е една перла . Тук има всичко - заведения за хранене, питейни заведения, хотели, стаи чартърен. Има исторически обекти, невероятна природа, забавни галерии, фестивали за класическа музика, фамозните винарни на Барон Ротшилд . Бутик - хотели за най-претенциозните. Имаме даже хотел единствено за артисти ".

Екскурзоводът Янив Рон, лидер на групи за пътешествия с джипове:

" Обикновено организираме екскурзии с джипове в чужбина. Имаме направления в 25 страни, в това число и в България. Но от една година удряме на камък. Докато организираме екскурзията и затварят или израелското летище, или страните, за които се готвим да летим. За първа година вършим екскурзии в Израел. Организацията е като за чужбина. Предполагаме, че нашите туристи са били неведнъж в дадена страна и желаят да видят нещо ненадейно и забавно. Вярваме, че колкото и човек да е пътешествал, постоянно има нещо, което не знае, даже не позволява, че съществува . Имаме принцип - осигуряваме освен забавни направления, само че и срещи с невероятни хора, и обезпечено положително въодушевление. За това са нужни екскурзоводи. През март пътувахме в южната част на страната, а след празниците - в северната част, където не е толкоз горещо и има повече вода ".

Янив Рон акцентира, че провежда и едноседмични пътешествия из България.

" Те са същинско прекарване, тъй като всички обичат България - природата, хората и храната. Там упражняваме рискови спортове като парапланеризъм, свободни ски спускания, както и прекосяване по непроходими места с джипове ".
Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР