Над 120 издателства, богата културна програма и водещи български и

...
Над 120 издателства, богата културна програма и водещи български и
Коментари Харесай

Издател: Залагаме на българското в детската литература

Над 120 издателства, богата културна стратегия и водещи български и международни заглавия – това чака посетителите на тазгодишното издание на Алея на книгата-София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В седмицата до 11-и септември в парка пред Националния замък на културата (НДК) и в пешеходната зона на бул. „ Витоша “ от бул. „ Патриарх Евтимий “ до ул. „ Кърниградска “ ще бъдат показани хиляди нови и редки книги, профилирана и детска литература на 122 родни издателства, ситуирани в 52 шатри.

Веселина Симеонова, част от издателите, взели присъединяване на тазгодишната „ Алея на книгата “ показа, че измежду най-търсените романи са „ Японският ухажор “ на Исабел Алианде и „ С висок залог “ на Даниел Стийл. „ Японският ухажор “ е остаряла творба, която неотдавна открихме и мисля, че ще придобие необятна известност, а за феновете на женския разказ, книгата „ С висок залог “ на Даниел Стийл също ще заинтригува читателите “, съобщи тя. От поредицата с трилъри „ Какавида “ на Линкълн Чайлд също се чака да събере огромен брой читатели. От българските издания Симеонова дефинира творбата на Стойчо Керев „ Въпрос на позиция “ като доста търсена и се надява тя да бъде такава и на тазгодишната „ Алея на книгата “.

Издателката изясни, че четящите хора идват постоянно, макар че за последната година техният брой е намалял. „ Читателите идват, преглеждат, преценят какво да купят, за жалост в последно време всички си вършат сметка, само че четящите хора идват и пазарят “, съобщи Симеонова.

Събитието събира и доста читатели, които са пристигнали да изберат своята обичана книга и да се потопят в нейните магии.

Даниела Николова, дълготраен преподавател, показа, че всяка година посещава „ Алеята на книгата “, с цел да види доста разнообразни издателства на едно място, както и да потърси книги за себе си и за своето дете. „ Има забавни оферти, както и много понижения “, съобщи тя и добави, че към този момент главно нейният интерес е ориентиран към намирането на детски книжки. „ В момента сме се спрели на български издателства, като по-интересни са книгите с разнообразни истории “, показа още Даниела Николова.

„ Анна от острова “ на Юлия Дивизиева, „ Домът на Гучи “ и „ Мерилин “ пък са измежду обичаните книги на Богомила Цветкова. „ Не пропущам Алеята на книгата, имам три момиченца, за които взела взех по една детска брошура, само че не пропущам и да купя нещо и за себе си. Много книги харесах през днешния ден, до края на ревюто се надявам да имам опция да купя и още “, сподели тя.

Марин Канушев, част от детските издатели, показа, че неговите желани детски книги са тези, които дават развлечение на децата, само че в това време с това и ги учат на потребни неща.

„ За страдание, малкия екран и другите анимации не дават положителни образци на децата, по тази причина и разчитаме на родителите, които помнят и знаят хубавите, български книги. Ние на това и залагаме – на книги, с които родителите на децата са израснали, които са били част от тяхното детство, с цел да се помнят и до ден сегашен “, изясни още Марин Канушев.

Мащабното литературно събитие е в границите на #КаузаГРАМОТНОСТ, която започва при започване на годината с „ Походът на книгите “. И тази година Алеята продължава цяла седмица, до 11 септември в това число, като работното време на ревюто ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Целта на АБК е честите срещи на читателите с книгите да покачат интереса към четенето и функционалната просветеност. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР