Над 12 млрд. лева безвъзмездни европейски средства ще бъдат инвестирани

...
Над 12 млрд. лева безвъзмездни европейски средства ще бъдат инвестирани
Коментари Харесай

За какво България ще похарчи 12 млрд. лв. еврогрантове

Над 12 милиарда лв. безплатни европейски средства ще бъдат вложени в новаторска, зелена, обвързвана и обективна България през идващите 6 години. Това са спомагателни средства от новия Инструмент за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, който беше показан по отношение на коронакризата, само че към момента не е дефинитивно утвърден от европейските институции.

Българският проект беше за първи път от вицепремиера по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев онлайн. Документът следва да бъде изпратен в Европейската комисия за утвърждение, с цел да може парите да стартират да се влагат в българската стопанска система.

Дончев дефинира спомагателните по 2 милиарда лева годишно обществени вложения като " неповторима опция за нова вълна на рационализация на България ".

" Моля ви четете, критикувайте, предлагайте нови хрумвания... През идващите два месеца целият Министерски съвет ще взе участие в полемиките. Защото това не е проект на българското държавно управление, а на българското общество. Това е проект, който ще бъде изпълняван от най-малко две държавни управления “, сподели Томислав Дончев.

През новия програмен интервал 2021 – 2027 година България получава 16.7 милиарда евро (грантове) по линия на Многогодишната финансова рамка и още 12.2 млрд евро по новата стратегия " Европейски Съюз: Следващо потомство ", от които 7.73 милиарда евро са грантове, а 4.57 милиарда евро – заеми. Новата стратегия на Европейски Съюз беше призната в отговор на коронакризата и задачата е да помогне за възобновяване на стопанските системи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР