Над 112 хиляди ученици от седми и десети клас ще

...
Над 112 хиляди ученици от седми и десети клас ще
Коментари Харесай

112 хиляди ученици на външно оценяване днес по БЕЛ

Над 112 хиляди възпитаници от седми и десети клас ще се явят през днешния ден на национално външно оценяване по български език и литература.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници стартира в 10 часа. Той продължава 150 минути. Децата със специфични просветителни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Учениците би трябвало да са влезнали в класните стаи най-късно в 9,30 часа.

Тестът има 26 задания. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири благоприятни условия. Има 6 задания с къс свободен отговор, една е с уголемен свободен отговор. По традиция последната задача изисква обстоен преразказ по неизучавана художествена творба.

До 8,30 часа би трябвало да са в клас над 52 000 десетокласници. Тяхното външно оценяване стартира в 9 часа.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първи гимназиален стадий се ревизира документално посредством тест с общо 23 задания. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 - с къс свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за уголемен свободен отговор, в който би трябвало да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за основаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути - два слети образователни часа.

Учениците би трябвало да пишат с черен химикал.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат оповестени до 28 юни т.г.

Оценката от НВО в VII клас се употребява като балообразуващ детайл при приема на възпитаници в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените учебни заведения аплайват за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието си във втори гимназиален стадий.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР