Над 1000 са жертвите на унищожителния трус в Афганистан. Ранените

...
Над 1000 са жертвите на унищожителния трус в Афганистан. Ранените
Коментари Харесай

Талибаните призоваха за международна подкрепа след унищожителния трус в Афганистан

Над 1000 са жертвите на унищожителния трус в Афганистан. Ранените след земетресенито със мощ 6.1 по Рихтер са над 1500. Смята се, че огромна част от починалите са деца. Талибаните приканиха за интернационална поддръжка за справяне с бедствието.

Спасителните екипи работят в конкуренция с времето. Търсят оживели под отломките на стотиците срутени къщи. Работата им е в допълнение затруднена от проливни дъждове. Ден след унищожителното земетресение - най-мощното от 20 години, равносметката е ужасяваща - над 1000 починали. Цели фамилии са останали вечно под руините на домовете си.



Оцелелите описват:

Загубих фамилията си - починаха четири от дъщерите ми, двама от синовете ми и жена ми. Брат ми и други две от децата ми са тежко ранени.



Днес погребах четирима души от моето семейство. Не знам какво да върша, безпомощна съм. Нямам и никакви пари.

Трусът е бил толкоз мощен, че е усетен на разстояние от 500 км от епицентъра - чак в Пакистан и Индия. Според оживелите се е чул злокобен екот секунди преди този момент.

" Бях си в леглото, когато всичко се разтресе. Изскочих през прозореца, а земята продължаваше да се люлее. Секунди по-късно моята и други къщи в близост се срутиха ".

Бедствието засегна най-сериозно региона на отдалечения град Хомс - там съвсем няма останала неразрушена къща. Мнозина нямат къде да се приютят и ще живеят в палатки. Прекъснати са мобилните връзки, няма и достъп до питейна вода.



Това е най-голямата рецесия в Афганистан от идването на власт на талибаните през предишното лято и най-голямо тестване за ръководството им. От Организация на обединените нации към този момент се отзоваха и към региона на бедствието отпътуваха камиони с филантропична помощ. Здравната система, обаче, която и преди земетресението беше пред колапс, мъчно смогва на големия брой ранени.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР