Над 1000 експоната, голяма част, от които изложени за пръв

...
Над 1000 експоната, голяма част, от които изложени за пръв
Коментари Харесай

Откриха нова експозиция „Археология“ на Историческия музей в Нова Загора

Над 1000 експоната, огромна част, от които изложени за пръв път, са включени в новата непрекъсната експозиция „ Археология “ на Исторически музей Нова Загора. В наличието на кмета на общината Галя Захариева, общински съветници, кметове на обитаеми места, посетители от археологически музеи от страната и чужбина и доста жители, тя бе тържествено открита.



След водосвет, отслужен от архиерейския наместник Иван Стоянов, към присъстващите се обърна кметът на Община Нова Загора Галя Захариева: „ За мен е изключителна чест и отговорност да застана довечера пред Вас. Чест и отговорност пред един необикновен екип, екип от жители на Нова Загора - млади, образовани, търсещи своята професионална реализация по този начин, че да зарадват всеки един от нас. Да накарат всеки един посетител на нашия град да ни завиди за това, което имаме и пазим като история, за това, което сме през днешния ден като общественост и за това, което ще предадем на децата си. “ съобщи тя. Г-жа Захариева добави, че дружно с екипа на музея не престават да работят за съхраняването на историческата памет на родния край – към този момент е почнала работата по нова изнесена експозиция в с. Любенова махала, следва да стартира и възобновяване на Къщата музей „ Петко Енев “. Г-жа Екатерина Джумалиева – шеф на дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразително изкуство “ в Министерство на културата изрази своето наслаждение да бъде в Нова Загора и да съобщи сърдечните поздрави и благодарности за свършената работа. Тя прочете приветствен адрес от министъра на културата Кръстьо Кръстев, в който той изрази своето разбиране, че новата експозиция „ Археология “ заслужава да приема гости от целия свят.

Тържествената част на събитието бе закрита от шефа на Исторически музей - Нова Загора Генчо Димитров, който преди да открие публично новата непрекъсната галерия „ Археология “, благодари с топли думи на кмета Галя Захариева и на цялата общинска администрация, на всички кметове на обитаеми места в новозагорско, на Министерство на културата за поддръжката и другарството, на рецензентите от Велико Търново и София, на сътрудниците си от Плевен, Поморие, Приморско, Дряново, Твърдица, Стара Загора, Сливен, Казанлък, Ямбол и други, които също участваха. Г-н Димитров насочи думи на благодарност към сътрудниците си от Япония и Чехия, почели събитието, както и към археолозите от Македония и Италия, които не можаха да участват. Той благодари на всички от дребния, междинния и едрия бизнес, на всеки занаятчия, съдействал за изложбата, както и на всички присъстващи другари на Исторически музей - Нова Загора. Накрая, само че най-вече, благодари поименно и на всеки член на неговия екип и на някогашния шеф Пейчо Пейчев, който стои в основата на концепцията и правенето на непрекъснатата експозиция. „ На всички тях и на всички Вас ви благопожелавам откриването на новата непрекъсната експозиция „ Археология “ в Исторически музей - Нова Загора- новото украшение на Тракия, перлата на града “., приключи Генчо Димитров, след което предложения искащите да прегледат изложбата.

Новата галерия „ Археология “ е подредена в двете огромни експозиционни зали на II етаж и показва хилядолетното непрестанно развиване на Новозагорския край. Изложбата е съпроводена с съвременни киоск системи и с подробни табла с анотации на български и британски език, реконструкции, възстановки, рисунки и непоказани фотоси от фонда на музея.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР